EL DESAFIAMENT INDEPENDENTISTA

L'ocàs del sanedrí del procés

Un alt comandament independentista ha assessorat el destituït Govern per prendre les decisions nuclears del procés

zentauroepp40724266 171028210305

zentauroepp40724266 171028210305

3
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena / Fidel Masreal

XAVIER VENDRELL Conseller d’ERC

Conseller durant 23 dies

Xavier Vendrell va deixar el 2010 la política després de 20 anys de militància a ERC i 15 més en entitats com el Moviment de Defensa de la Terra i Catalunya Lliure. Va ser una de les peces clau en l’entrega de les armes de la banda terrorista Terra Lliure, a la qual alguns li atribueixen pertinença en algun moment. A ERC va iniciar la seva tasca al seu Baix Llobregat natal. Va ser regidor a Sant Joan Despí i diputat al Parlament. Fins i tot va arribar a conseller de Governació durant 23 dies, fins que ERC va sortir del Govern de la Generalitat pel seu rebuig, ironies de la vida, a l’Estatut. En el referèndum els republicans van defensar el «no». L’enorme patacada que es van donar els republicans el 2010, en què van perdre 11 dels 21 diputats que tenien, va fer que Vendrell deixés la política i es dediqués als negocis privats. Els últims anys, s’ha associat amb l’excandidat a les eleccions del Barça Agustí Benedito. 

MARCEL MAURI 3 Al capdavant d’Òmnium

Substitut de Cuixart

Periodista com Puigdemont, Marcel Mauri, substitut de Cuixart després del seu empresonament preventiu, va ser becari a EL PERIÓDICO al tram final dels seus estudis. És doctor i professor (en excedència) d’Història del Periodisme i d’Ètica Periodística a la Universitat Pompeu Fabra, amb investigacions, abans i després del doctorat, a París i Nova York. Es va afiliar a Òmnium a la seva Badalona natal on va arribar a ser president de l’associació local. Pròxim a ERC, va formar part de l’equip d’assessors externs de Junts pel Sí per a les eleccions del 27-S del 2015. El mes de gener del 2016 va ser nomenat cap de gabinet de l’alcaldessa de Badalona, Dolors Sabaté. Part de la seva tasca a Òmnium Badalona es va centrar a criticar la gestió de Xavier García Albiol al consistori. Recentment va ser nomenat assessor de l’ara destituït vicepresident i conseller d’Economia, Oriol Junqueras.

AGUSTÍ ALCOBERRO La nova cara de l’ANC

Relleu de Jordi Sànchez

Agustí Alcoberro és doctor en Història i professor del departament d’Història Moderna de la Universitat de Barcelona. Anteriorment, havia treballat com a professor de català en l’ensenyament primari, com a catedràtic de Geografia i Història en un institut i com a professor de Didàctica de les Ciències Socials també a  la Universitat de Barcelona. Entre els anys 2008 i 2014 va ser el director del Museu d’Història de Catalunya. 

    Des d’aquest mes d’octubre és vicepresident de l’ANC i amb l’empresonament preventiu de Jordi Sànchez al centre penitenciari de Soto del Real, acusat de sedició, ara és el president en funcions de l’entitat. Al seu dia va recolzar un document intern amb Jordi Sànchez per falta de pluralitat de l’entitat. Divendres passat esperava una celebració «cívica, pacífica i democràtica» de la proclamació de la independència per part del Parlament. 

ORIOL SOLER Cap de campanya del 9-N

President de Som

Notícies relacionades

Oriol Soler, a l’òrbita d’ERC, va ser un dels caps de la campanya electoral de Junts pel Sí i de la campanya de la consulta del 9-N. Empresari, presideix la cooperativa cultural Som, que aglutina Sàpiens, Descobrir,  Ara Llibres i la productora audiovisual Batabat, i és un dels fundadors del diari Ara. 

    Va mostrar la seva contrarietat per la decisió d’aquest rotatiu de no publicar els anuncis de la campanya institucional de l’1-O: «Com a fundador del diari, vull expressar la meva gran decepció amb la decisió de no publicar la campanya publicitària de l’1-O. Quan vam fundar el diari ho vam fer precisament per trencar marcs mentals i anar a buscar el món que ve sense demanar permís al PP». Soler és un militant independentista amb una llarga trajectòria, involucrat en projectes de l’esquerra sobiranista com ho va ser al seu dia el de l’Assemblea d’Unitat Popular.