MEMÒRIA HISTÒRICA

El Congrés demana que els Franco tornin dues escultures del Pòrtic de la Glòria

Vots a favor del Partit Popular, Ciutadans i el PSOE

Francisco Franco,al Pardo.

Francisco Franco,al Pardo.

1
Es llegeix en minuts

La Comissió de Cultura del Congrés dels Diputats ha aprovat per unanimitat la proposició no de llei que insta el Govern a reclamar a la família del dictador Francisco Franco la devolució de dues figures pertanyents al Pòrtic de la Glòria de la catedral de Santiago de Compostel·la. 

La proposició presentada pel grup parlamentari d'Units Podem-En Comú Podem-En Marea demana que es facin les comprovacions per saber si la possessió de les escultures d'Isaac/Ezequiel i Abraham/Xeremías per part de la família Franco va ser "objecte d'un espoli".

Si fos així, afegeix el text, Podem-En Comú Podem-En Marea demana que es portin a terme les accions pertinents per procedir a la devolució de les escultures al seu "legítim propietari", l'Ajuntament de Santiago.

Segons la defensa feta pel parlamentari d'En Marea Miguel Anxo Fernández Bello s'han de "depurar possibles responsabilitats" perquè les dues talles, en l'actualitat al Pazo de Meirás a la Corunya, "siguin tornades i siguin exhibides al museu de la catedral de Santiago (...) Es tracta d'una qüestió de justícia i decència", ha destacat.

Notícies relacionades

"Considerem que hi ha prou arguments perquè el Ministeri de Cultura procedeixi a portar a terme una tasca d'intermediació per reclamar a la família Franco que torni les estàtues al seu legítim i legal propietari, l'Ajuntament de Santiago, perquè redundin en el benefici col·lectiu", ha afegit.

La proposició no de llei ha tirat endavant amb els vots a favor del Partit Popular, Ciutadans i el Partit Socialista.