CONSELL EUROPEU A BRUSSEL·LES

Macron i Merkel fan pinya amb Rajoy en vigílies del 155

Els dirigents de Luxemburg i Bèlgica matisen el suport i insisteixen que la solució passa pel diàleg

El desafiament independentista català es cola a la cimera europea encara que oficialment no és a l'agenda

undefined40601654 jw198  bruselas  b lgica   19 10 2017   el presidente del go171019165253

undefined40601654 jw198 bruselas b lgica 19 10 2017 el presidente del go171019165253 / JULIEN WARNAND

1
Es llegeix en minuts
Pilar Santos / Silvia Martínez

Dos dies abans que Mariano Rajoy reuneixi el seu Consell de Ministres per activar l'article 155 de la Constitució amb l'objectiu de "restaurar" la legalitat a Catalunya, el president del Govern ha rebut el suport dels dos grans de la Unió Europea en el seu conflicte amb la Generalitat. El president de França, Emmanuel Macron, i la cancellera alemanya, Angela Merkel, han deixat clar a l'arribar al Consell Europeu que els 28 socis celebren avui i demà a Brussel·les que recolzen Rajoy en la greu crisi institucional, política i social en què està immers.

"Aquest Consell Europeu estarà marcat per un missatge d'unitat, d'unitat al voltant dels estats membres de cara a les crisis que puguin tenir. Unitat al voltant d'Espanya", va dir Macron a l'arribar a la reunió. En la mateixa línia, Merkel ha assegurat que segueix "molt de prop" la qüestió i que recolza "la posició del Govern espanyol". "Esperem que es trobin solucions dins de la Constitució espanyola", ha afegit.

La situació a Catalunya no forma part oficialment de l'agenda formal, però el mateix Rajoy o altres líders podrien treure la qüestió durant el sopar que començarà a les 19.30 hores.

Solució "politicodiplomàtica"

Davant el suport clar de Macron i Merkel, altres dirigents, en concret els dirigents de Bèlgica i Luxemburg, Charles Michel i Xavier Bettel, respectivament, han defensat que el conflicte es resolgui mitjançant el diàleg polític.

Notícies relacionades

Així que Michel ha arribat a la cimera, ha hagut de respondre sobre la crisi diplomàtica oberta amb Espanya a causa de les seves declaracions sobre la violència policial l'1-O i el seu comentari sobre la possible utilitat d'una mediació internacional. El dirigent belga ha negat que hi hagi "crisi" amb el Govern espanyol encara que tot seguit s'ha reafirmat en la seva crida al diàleg i ha condemnat l'ús de la violència.

Per la seva banda, Bettel ha dit que no es pot "ignorar" la situació de Catalunya a la cimera. "Segurament en parlarem, però no és a l'ordre del dia. És un problema espanyol. Hi ha una Constitució, ha de ser respectada i espero que trobem una solució politicodiplomàtica i parlar junts perquè qualsevol altra solució no serà bona", ha afirmat Bettel.