INFORME INTERN

Una DUI no implica una Catalunya independent, segons el Govern

Un document de la Conselleria d'Economia sosté que els estalvis estan garantits

El text afegeix que en l'"improbable cas" d'exclusió de la UE, es mantindria l'euro

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Barcelona

Un document de la Conselleria d'Economia que dirigeix el vicepresident Oriol Junqueras sosté que "una declaració d'independència" no implica automàticament la creació d'un Estat independent. El text també sosté que en cas de secessió els dipòsits de totes les entitats estan "garantits".

El text, avançat per TV-3, assegura que la DUI no significa de manera immediata "la creació d'una Catalunya independent ni la seva continuïtat o exclusió de la Unió Europea". El document ha sigut enviat a les delegacions del Govern a l'exterior. S'hi indica, en relació amb les institucions comunitàries que, perquè una Catalunya-Estat quedi fora de la UE o de l'euro, abans Espanya hauria de reconèixer la independència, "cosa que no passarà a mitjà termini".

Aquest període de temps és un dels arguments del text per assegurar que els dipòsits de tots els bancs amb domicili fiscal a Catalunya estaran coberts pel Fons de Garantia de Dipòsits Espanyol, que compta amb una garantia europea que els garanteix en la seva totalitat fins a 100.000 euros per dipositant i entitat bancària.

"Els dipòsits de totes les entitats de Catalunya estan, per tant, plenament garantits", sosté el document. "El Banc Central Europeu és (i continuarà sent) el supervisor únic del sistema financer europeu, inclòs el català, i aportarà -afegeix- tota la liquiditat que sigui necessària a aquests bancs. NO HI HA CAP RISC DE PERDRE ELS ESTALVIS" (sic).

Seguir a la UE... o en l'euro

Respecte al debat recurrent sobre si una Catalunya independent podria formar part de la UE, l'anàlisi de la conselleria indica que "el que és més probable i desitjable és la permanència d'una Catalunya-Estat a la UE, bé de manera automàtica o després d'un procés de negociació simplificat". Això sí, s'hi inclou la possibilitat improbable d'exclusió de la UE. En aqust cas, sosté, l'euro estaria garantit perquè qualsevol país del món pot utilitzar la moneda que consideri adequada.

Notícies relacionades

En aquest sentit, el document recorda que hi ha diferents països que utilitzen l'euro sense formar part de la UE, mitjançant un acord monetari o de forma unilateral, i que en aquest escenari "la millor opció per a Catalunya seria firmar un acord amb la UE, l'aprovació del qual no requeriria unanimitat i, per tant, Espanya no podria vetar-lo".

CaixaBank i el Sabadell

Sobre les decisions dels bancs CaixaBank i Banc Sabadell de traslladar la seva seu social fora de Catalunya, la conselleria considera "legítimes" aquestes decisions, que segons el seu parer "responen principalment a la voluntat d'evitar fugues de dipòsits no catalans i de tranquil·litzar els seus accionistes". Però també admet que el trasllat d'aquestes seus socials pot obeir a un "desig/intent de fer pressió política al Govern per evitar una declaració d'independència, així com també a pressions rebudes pel Govern espanyol". En els últims dies, el Govern ha mirat de minimitzar aquestes decisions bancàries i fins i tot ha afirmat que es tracta de mesures temporals i reversibles. De fet, el document parla de decisions que podrien ser un gest "transitori" i "reversible en el futur".