HOMENATGE A COMPANYS

Puigdemont cita la "fermesa i la democràcia" com a inspiradors de les seves decisions

El president critica amb duresa el Govern del PP en l'homenatge a Companys

dcaminal40546515 catalan regional government president carles puigdemont  c  171015120449

dcaminal40546515 catalan regional government president carles puigdemont c 171015120449 / PAU BARRENA

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Barcelona

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, acompanyat pels membres del seu Govern, ha aprofitat l'homenatge al president Lluís Companys, afusellat fa 77 anys per les tropes franquistes, per llançar un missatge molt crític respecte a l'actual Govern del PP i defensar que les seves pròximes decisions estaran guiades pel "compromís amb la pau, el civisme, la serenitat i també la fermesa i la democràcia com a inspiradors de les decisions que hem de prendre".

Puigdemont ha definit l'actual moment polític de Catalunya de difícil i al mateix temps esperançador. I ha llançat diversos reptes: "Contra la violència, civisme; contra les amenaces i la por, esperança; contra els provocadors, serenitat; contra els insults, respecte".

A la recerca de la llibertat

El president ha apel·lat a la "dignitat i el coratge" i al "deure de memòria i respecte com a poble que buscarà sempre i en tot moment la llibertat de cada un dels seus ciutadans".

Notícies relacionades

Puigdemont també ha criticat, en un paral·lelisme amb l'etapa de Companys, el partit del Govern, el PP, per haver "banalitzat" l'afusellament del president màrtir i per haver tingut com a "socis de manifestació" els que aixequen el braç amb el signe feixista.

A Companys, ha afegit, el van assassinar "en nom de l'ordre i la legalitat establerts, encara avui, quan se suposa que l'ordre i la legalitat han canviat, la figura de Companys no ha rebut per part de l'Estat el tracte digne que mereix". El president ha recordat que en aquella època Companys va ser víctima d'"un combat molt desigual entre la legitimitat i dignitat democràtiques i la il·legitimitat i baixesa del feixisme emparada en la força de l'Estat".