Puigdemont sospesa una resposta ambigua al requeriment de Rajoy

Jordi Xuclà (PDECat) nega que el president declarés la independència

zentauroepp40492761 barcelona 10 10 2017  pleno en el parlament donde el preside171011084501

zentauroepp40492761 barcelona 10 10 2017 pleno en el parlament donde el preside171011084501

1
Es llegeix en minuts

Pont de la Hispanitat amb la pilota a la teulada del Palau de la Generalitat. Aquesta és una descripció succinta dels dies que transcorren entre el requeriment de Mariano Rajoy a Carles Puigdemont i el venciment del termini, dilluns a les deu del matí. Segons les veus consultades per aquest diari la intenció del president, quan falten quatre dies per a la fi de l'ultimàtum, és a dir, susceptible de viure fins i tot diversos canvis, és tornar a la teulada de la Moncloa la pilota, mitjançant l'enviament del discurs del mateix Puigdemont en el ple de dimarts passat. A manera de notes a peu de pàgina s'hi podrien incloure algunes altres consideracions. S'hauria de veure si s'adjunta la declaració d'independència en si, firmada pels 72 diputats de Junts pel Sí i la CUP.

Això permetria que quedés a l'arbitri de la interpretació del president del Govern espanyol si ha d'aplicar o no, i de quina manera, el ja famós article 155 de la Constitució. El que no farà Puigdemont serà renegar, com pretén Rajoy, de la declaració en si, però tampoc en farà bandera.

Del sintagma ‘declaració suspesa’ el president reforçarà la segona part ja que recull la màxima voluntat del Govern ara mateix, que és que hi hagi un diàleg o negociació amb l'Estat. El discurs va ser consensuat amb els socis d'ERC, que es mantenen fidels al cap de l'Executiu català, però qualsevol paraula que pugui sonar a renunciar al procès significaria la ruptura total.

Executiva republicana

Notícies relacionades

Els republicans van mantenir dimecres a la nit una executiva d'urgència “balsàmica”, apunten fonts republicanes davant la inquietud nascuda del ple de dimarts, en qupe es va abonar la voluntat de mantenir la unitat com sigui aquests dies. La secretària general dels republicans, i a la pràctica al timó de la nau, tenint en compt la dedicació exclusiva d'Oriol Junqueras a la vicepresidència, ha escrit un tuit amb un missatge inequívoc: “Calma. Serenitat. Unitat. Paciència. Independència”.

Mentrestant, el PDECat segueix remant per ‘desescalar’ el conflicte, via negant que Puigdemont fes cap declaració d'independència. Això ha afirmat el diputat postconvergent al Congrés Jordi Xuclà a Onda Cero. Segons Xuclà, el president va recollir els resultats del referèndum del primer d'octubre, però no va arribar a proclamar la secessió catalana, si bé això no significa que no pugui proclamar-la. Simplement que en aquell moment no ho va fer. Segons el diputat, els independentistes demanen “diàleg perquè s'ha de reconèixer Catalunya com a subjecte polític".