EL DESAFIAMENT SOBIRANISTA

Rajoy dona un total de vuit dies a Puigdemont perquè torni "a la legalitat"

El Govern central li marca cinc dies perquè digui si ha declarat la independència i tres perquè rectifiqui

El líder del PP es mostra obert a reformar la Constitució i rebutja qualsevol tipus de mediació

zentauroepp40500012 madrid11 10 2017 politica declaracion del peesidente del go171011123628 / DAVID CASTRO

zentauroepp40500012 madrid11 10 2017 politica  declaracion del peesidente del go171011123628
20170907 jlr 5267
20170907 jlr 5560bb

/

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos / Gemma Robles / Madrid

El president del Govern, Mariano Rajoy, reunit amb el seu Consell de Ministres, ha acordat aquest matí enviar un requeriment a Carles Puigdemont perquè confirmi si ha declarat la independència de Catalunya i, en cas afirmatiu, pugui rectificar abans que s'adoptin mesures importants. El document ha sortit en forma de burofax a les quatre de la tarda de la Moncloa, perquè estigués en mans de les autoritats del Govern català abans de les cinc, hora en què tanca el registre de la Generalitat.

En una compareixença sense preguntes a la Moncloa, Rajoy li ha dit al dirigent català que aquesta notificació és el primer pas per activar l'article 155, que permet la suspensió de competències autonòmiques. El cap de l'Executiu central ha assenyalat que li demana un aclariment davant la "deliberada confusió" sobre l'entrada en vigor de la independència, en referència al discurs del president al Parlament dimarts.

En una compareixença monogràfica al Congrés, el líder del PP ha dit que espera que Puigdemont "l'encerti ferventment" en la seva resposta. Rajoy no ha concretat en el seu discurs davant els diputats quin marge li dona al cap de la Generalitat. Segons fonts de la Moncloa, el termini donat pel Govern a Puigdemont perquè aclareixi si ha declarat la independència és de cinc dies. En cas que la resposta sigui 'sí', l'Executiu central donarà tres dies més perquè rectifiqui. En total, tindrà vuit dies per confirmar que torna "a la legalitat", afegeixen aquestes fonts.

L'antecedent canari

Amb aquest requeriment, Rajoy ha tornat la pilota a la teulada de Puigdemont i ha subratllat que ara ell, amb la resposta que decideixi donar a l'Executiu, té a les seves mans "el futur" de Catalunya i "l'oportunitat" de tornar a la "convivència harmònica i la legalitat". Això és, de frenar que s'adoptin algunes iniciatives d'importància que puguin afectar la societat catalana en el seu conjunt. Fins ara cap Govern central ha utilitzat els amplis poders que li concedeix l'article 155 de la Carta Magna. Felipe González també el va brandar davant l'Executiu canari el 1989, però no va ser necessari passar d'aquest primer pas, el del requeriment, que avui ha anunciat Rajoy, perquè el Govern illenc va rectificar.

"Trencament de la convivència"

Notícies relacionades

"Si Puigdemont manifesta la seva voluntat de respectar la legalitat i restablir la normalitat institucional, es posarà fi a un període de trencament de la convivència", ha afirmat Rajoy. 

Si Puigdemont no respongués o la seva reacció no satisfés l'Executiu central, Rajoy podria desplegar l'article 155, que atorga un paper primordial al Senat, on el PP té majoria absoluta. El cap de l'Executiu central hauria de concretar quines competències autonòmiques concretes vol assumir. Aquí podeu llegir l'ardu camí que es podria obrir amb aquest article de la Carta Magna.