ELS ULLS DEL MÓN

Catalunya acapara les portades dels grans mitjans internacionals

Els principals diaris i cadenes de televisió destaquen que Puigdemont ajorni els efectes de la declaració d'independència

zentauroepp40490930 bbc171010205913

zentauroepp40490930 bbc171010205913

3
Es llegeix en minuts

Els grans mitjans internacionals han dedicat aquest dimarts una atenció molt preferent al que passava a Catalunya pràcticament al minut. La cadena de televisió britànica BBC obre la versió digital amb els esdeveniments a Barcelona i ha anat recollint minut a minut, amb un fil directe, el discurs de Puigdemont en el ple del Parlament. La informació anava acompanyada d'una petita anàlisi de Tom Burridge, excorresponsal a Espanya, enviat a Barcelona.

Burridge es preguntava, òbviament abans de saber-se el discurs de Puigdemont, si el president català compliria "la seva amenaça" de proclamar la independència o si "anunciaria una estratègia més matisada, confiant encara que un dia es produeixi un referèndum adequat i reconegut" "Amb la pressió d'actuar, el Govern espanyol també ha fet advertimentse contundents. Si l'ordre arriba, milers de policies espanyols, que són a Barcelona, podrien intervenir".

La informació de la BBC fa un repàs del que ha passat els últims anys, des de la sentència del Tribunal Constitucional que va invalidar parts de l'Estatut el 2010. "La crisi econòmica va revifar encara més el descontentament i els partits proindependència van arribar al poder en les eleccions del 2015. Els intents de celebrar un referèndum legal a l'estil escocès no han anat enlloc amb el Govern espanyol", subratlla.

El rotatiu britànic 'The Guardian' també obre la versió digital amb Catalunya. "El Govern català suspèn la declaració d'independència", titula. La informació afirma que Puigdemont ha frenat en l'últim moment "en una confrontació sense precedents amb el Govern espanyol" i subratlla que la suspensió és "per unes quantes setmanes, per obrir un període de diàleg. El diari fa èmfasi que Puigdemont ja va demanar fa dies una mediació.

Irlanda del Nord

El rotatiu publica un article del president del Sinn Féin, Gerry Adams, en què subratlla que "Europa s'enfronta a la pitjor crisi des de les guerres dels Balcans", subratlla que "no hi ha cap conflicte intractable", recorda i posa com a exemple l'experiència del procés de pau d'Irlanda del Nord, del qual va ser i segueix sent un dels protagonistes, i advoca per la mediació internacional en la qüestió de Catalunya. "Qualsevol rebuig de la comunitat internacional d'implicar-s'hi --amagant-se darrere de l'argument que és un afer intern d'Espanya-- posa en risc la possibilitat d'arribar a una solució pacífica a aquesta situació tan complexa", assegura.

La gran majoria de les webs dels grans diaris han sigut actualitzades al minut. És el cas de 'The New York Times'. Raphael Minder (corresponsal del rotatiu nord-americà a Espanya) i Patrick Kingsley escriuen que "Puigdemont ha fet una declaració acuradament redactada, anunciant la secessió d'Espanya de la regió i immediatament suspenent el procesi per permetre un "diàleg" amb el Govern central a Madrid".

La crònica subratlla l'afirmació de Puigdemont que "Catalunya s'ha guanyat el dret a la independència" però afegeix que el president de la Generalitat "ha deixat oberta la porta a les negociacions amb Madrid, en un intent aparent d'evitar les pitjors mesures punitives que Madrid podria aplicar". La informació afegeix que "Rajoy ha rebutjat qualsevol diàleg amb els separatistes catalans si no abandonen els plans per a la secessió, i Puigdemont i els seus aliats estan en risc d'arrest per sedició i el Parlament català en risc de ser desmantellat". La crònica també recull l'ambient al Parlament afirmant que "els diputats de les forces oposades es van creuar els uns amb els altres sense mirar-se als ulls".

La mediació 

Notícies relacionades

 També l'influent 'Financial Times' obre l'edició digital com a principal notícia de portada i amb grans caràcters amb el titular "El líder català 'suspèn' la independència i demana diàleg". Després d'informar de les frases clau del discurs de Puigdemont, el rotatiu recorda que "el Govern català està posant les esperances en una mediació internacional i pressiona els líders europeus perquè surtin a ajudar-lo". El rotatiu recorda que Madrid "havia amenaçat de suspendre l'autonomia i fins i tot empresonar Puigdemont si declarava la independència". I afegeix que "no és clar com reaccionarà Madrid al discurs amb aquesta declaració ajornada". 

També el rotatiu francès 'Libération' obre la portada de l'edició digital amb la informació sobre Catalunya, amb un fil directe al minut, però destaca en el titular la declaració d'independència i relega l'ajornament al subtítol. "Puigdemont: Catalunya serà independent amb forma de República", titula amb grans caràcters i afirma en el subtítol: "Davant el Parlament català, el president de la regió reafirma que té la voluntat d'independència però suspèn el procés per aplacar [els ànims]".