LA PLAGA DE LA CORRUPCIÓ

La fiscalia reclama que es condemni el PP per lucrar-se amb la 'Gürtel'

Demana una fiança de 245.492 . per al partit al considerar-lo partícip a títol lucratiu de la trama

Sol·licita 125 anys de presó per a Correa i rebaixa de 42 a 39 els anys de presó per a Bárcenas

 

  / JOSÉ LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

La Fiscalia Anticorrupció va elevar ahir a definitives les seves peticions de presó per als 37 acusats en la primera època de la trama Gürtel (1999-2005), i manté la seva sol·licitud inicial de 125 anys i un mes de presó per a Francisco Correa i per a la majoria dels processats. No obstant ha rebaixat en tres anys la seva sol·licitud per a l’extresorer del PP Luis Bárcenas, a l’eliminar de la seva acusació un delicte contra la Hisenda Pública.

    Les fiscals Concepción Sabadell

Concepción Nicolás continuen demanant les mateixes penes per a Co-rrea, el capitost de la xarxa corrupta; el seu número dos, l’exsecretari d’Organització del PP gallec Pablo Crespo, i el responsable d’Orange Market, Álvaro Pérez El Bigotes. Així mateix reclamen que el PP i l’exministra de Sanitat Ana Mato siguin multats amb 245.492 euros i 28.467 euros, respectivament, per considerar-los partícips a títol lucratiu.

En les seves peticions contemplen, en canvi, la modificació de penes per als empresaris Jacobo Gordon, Alfonso García-Pozuelo i l’exregidor d’Hisenda de Pozuelo de Alarcón Roberto Fernández per reconèixer en l’inici del judici els fets imputats. Al final demanen per a Gordon cinc mesos de presó, una pena de dos anys per a García-Pozuelo i 11 mesos per a Fernández.

Tres anys més 

Després d’atendre les pericials, la fiscalia ha retirat a Bárcenas –per a qui se sol·licitava 42 anys i mig– un dels vuit delictes contra la Hisenda Pública, el corresponent a l’Impost de la Renda de les Persones Físiques (IRPF) de l’any 2009, pel qual li demanaven tres anys. Així, la seva petició de pena queda en 39 anys i mig de presó.

Pel que fa a la seva dona, Rosalía Iglesias, proposa al tribunal l’alternativa de considerar-la com a cooperadora necessària dels delictes fiscals que comparteix amb el seu marit, i atribueix la seva responsabilitat a l’extresorer popular. Si s’acull a aquesta alternativa, la pena de Bárcenas es podria veure augmentada.

La fiscalia ja va considerar «confés» el PP quan l’advocat de la formació política Jesús Santos es va negar a declarar, com a representant legal del partit, i es va remetre al seu escrit de defensa. La fiscal Concepción Sabadell va qualificar aquesta actitud d’«evasiva» i «resistent».

El calendarai del judici

Notícies relacionades

La Secció Segona de la Sala Penal reprendrà la vista oral demà perquè les defenses anunciïn la seva petició final, que previsiblement serà d’absolució en la majoria dels casos. Segons el calendari previst, els informes definitius seran exposats a partir del 23 d’octubre, dia en què els acusats hauran de presentar-se a la seu judicial.

El judici es va iniciar el 4 d’octubre de 2016 i analitza les operacions que la xarxa de Correa va desenvolupar entre els anys 1999 i 2005 amb ajuda de Crespo, etapa en la qual van organitzar un entramat societari utilitzant els seus contactes amb responsables del PP per aconseguir adjudicacions irregulars de contractes públics, el pagament de comissions i obsequis i per aconseguir ocultar al fisc uns guanys que pugen a més de 40 milions d’euros, segons la fiscalia.