A FAVOR DE LA DUI

Demòcrates demana a Puigdemont que demà proclami la independència

"Ni declaracions diferides ni simbòliques", exigeix el portaveu del partit i diputat de Junts pel Sí, Antoni Castellà

1
Es llegeix en minuts
Europa Press / Barcelona

El portaveu de DemòcratesAntoni Castellà, ha reclamat aquest dilluns que el Parlament apliqui demà la llei del referèndum i declari formalment la independència de Catalunya, i ha assegurat que no hi ha cap altra opció. "Ni declaracions diferides ni declaracions simbòliques", ha assenyalat en referència a les opcions que estan proposant diferents membres del PDECat.

En roda de premsa aquest dilluns, ha sostingut que no hi ha alternativa que hi hagi una declaració formal d'independència i que el Parlament s'ha de declarar "sobirà i com a república independent".

Castellà ha criticat que hi ha alguns sectors de l'independentisme que demanen no fer-ho i ha advertit que la declaració d'independència és una "línia vermella infranquejable", ja que afirma que la llei del referèndum estableix que el Parlament ha de declarar la independència en cas de victòria del 'sí' l'1-O i que s'ha de complir.

"La llei del referèndum no és simbòlica, la gent que va votar l'1-O no era simbòlica, els ciutadans de Catalunya que van rebre la brutal violència no eren simbòlics", ha recalcat.

Així mateix, Castellà ha defensat la legitimitat del resultat de l'1-O i està convençut que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, "complirà la voluntat expressada pels ciutadans" i declararà la independència.

Negociació

Castellà ha destacat que els partits independentistes estan discutint com s'implementa la declaració i quin procés s'obre de negociació, de manera que considera que "els terminis són negociables, però no l'aplicació del resultat".

Ha assenyalat que la implementació de la declaració d'independència "és progressiva i desitjablement negociada", però que la mediació s'ha de produir després de declarar la independència perquè es faci entre dos Estats declarats independents.

Resposta del Govern

Castellà també ha respost a les declaracions de la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, que ha advertit que prendran "totes les mesures que siguin necessàries", sense descartar l'article 155 de la Constitució, si es declara la independència.

Notícies relacionades

Ha reivindicat que, després de la declaració d'independència, "l'article 155 no afecta" Catalunya, ja que considera que el marc jurídic de l'Estat ja no serà vinculant.

També ha reclamat al Govern que "respecti la voluntat democràtica de la majoria del país i iniciï un període de negociació", que creu que seria beneficiós per a les dues parts.