debat sobiranista

Sí que es Pot ajuda el Govern a esquivar el veto del TC al ple de dilluns

Presenta una petició de compareixença de Puigdemont després de la suspensió del ple de dilluns

El Constitucional declara nul per endavant qualsevol acord de la Cambra sobre la DUI

rjulve39974648 el portaveu parlamentari de csqp  joan coscubiela  protesta 170907210804

rjulve39974648 el portaveu parlamentari de csqp joan coscubiela protesta 170907210804 / Pere Francesch

3
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

Sí que es Pot havia insistit aquest dimecres que Junts pel Sí evités fer una referència explícita a la suspesa llei del referèndum en la convocatòria del ple extraordinari del Parlament. Considerava que era millor obviar-ho perquè el Tribunal Constitucional no pogués paralitzar-lo, com va fer ahir després d’admetre el recurs d’empara del PSC. Després d’aquest nou revés judicial, la coalició d’esquerres va presentar una petició de compareixença de Carles Puigdemont, amb la qual cosa es podria celebrar el ple esquivant la prohibició.

«Si volen fer una DUI, ens hi oposarem de manera clara i contundent», va advertir Joan Coscubiela, portaveu de Sí que es Pot, que va voler deixar clar que la seva petició no planteja cap votació. Si la majoria de Junts pel Sí i la CUP volen votar sobre la independència hauran d’alterar l’ordre del dia, com ja van fer els dies 6 i 7 de setembre per aprovar la llei del referèndum i la de transitorietat. El PP i el PSC ja s’han mostrat a favor d’aquesta proposta, per la qual cosa es podrien reproduir les escenes d’aquells plens 'after hours'.

A la Junta de Portaveus de dimecres, Sí que es Pot havia defensat que era millor dir que en el ple es valoraria l’1-O, sense entrar en més detalls. Que no era necessari explicitar la DUI, però la majoria de Junts pel Sí va preferir obviar-ho. «Nosaltres volem que, després d’un mes amb el Parlament tancat, hi pugui haver debat sobre l’1-O», va explicar Coscubiela.

Altres fonts de Sí que es Pot consideren que la convocatòria d’aquest ple no vinculat a la DUI evitaria que es reproduís la imatge de diumenge, amb manifestants envoltant el Parlament per evitar que forces policials avortessin el ple prohibit. El president Carles Puigdemont i la presidenta Carme Forcadell es van reunir ahir per veure quina decisió es pren. Lluís Rabell, president de Sí que es Pot, va voler deixar clar que si Puigdemont aprofita per declarar la DUI «la cara que ens quedaria seria la més trista del món al veure que desaprofita l’oportunitat de reconduir la situació».

Nul per unanimitat

El ple del Tribunal Constitucional havia admès a tràmit, per unanimitat, el recurs d’empara presentat pel PSC contra la convocatòria del ple del Parlament perquè Puigdemont informi del resultat de la votació de l’1-O «i els seus efectes» com marca la llei de referèndum per posar en marxa la de transitorietat a la república catalana.

Això comporta la suspensió del ple, però, a més a més, veient les estratègies desenvolupades per la Cambra catalana per intentar saltar-se les resolucions anteriors contra l’1-O, l’alt tribunal s’ha encarregat d’incloure en la seva interlocutòria una previsió perquè en cas que la sessió plenària finalment se celebrés les seves conclusions no tinguin cap mena de validesa jurídica. Així declara «radicalment nul i sense cap valor ni cap efecte, qualsevol acte, resolució, acord o via de fet que contravingui la suspensió acordada».

Els recursos dels socialistes

Notícies relacionades

La suspensió del ple del Parlament es va aconseguir perquè, a diferència d’un altre recurs similar interposat pel PSC a principis de setembre contra la tramitació de les lleis de referèndum i transitorietat, en aquesta ocasió el partit va sol·licitar expressament al Tribunal Constitucional que apliqués l’article 56.6 de la seva llei reguladora. 

Els 12 magistrats de l’alt tribunal han entès que concorre la «urgència excepcional» que requereix el precepte per adoptar mesures cautelars, com és el cas de la suspensió, en l’admissió a tràmit, perquè l’execució de l’acord impugnat «produiria un perjudici d’impossible o molt difícil reparació que faria perdre la seva finalitat al recurs d’empara».