INICIATIVA DE LA SOCIETAT CIVIL

Entitats catalanes demanen aparcar la DUI per començar una mediació

També insten que es retirin els guàrdies civils i policies nacionals desplegats per l'1-O

El Col·legi d'Advocats de Barcelona impulsa una comissió amb sindicats, patronals i universitats

zentauroepp40410259 barcelona 04 10 2017 pol tica acto de constituci n de la   c171004143921

zentauroepp40410259 barcelona 04 10 2017 pol tica acto de constituci n de la c171004143921 / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un grup d'entitats catalanes encapçalades pel Col·legi de l’Advocacia de Barcelona han constituït una comissió independent per impulsar el diàleg i la mediació entre els governs de Catalunya i Espanya per trobar una sortida “pactada” a l'actual situació política. D'entrada, demanen que les dues parts renunciïn a alguns dels seus postulats. Per una banda, exigeixen la retirada dels agents de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional desplegats per l'1-O i, per l'altra, reclamen que s'exclogui qualsevol solució "unilateral" que no tingui ampli consens democràtic, en referència a la declaració unilateral d'independència.

En aquesta comissió hi participen no només el Col·legi de l'Advocacia de Barcelona, sinó també els sindicats UGT CCOO, la Universitat de Barcelona i la Universitat Autònoma de Barcelona, la patronal Pimec, la Cambra de Comerç de Barcelonal’Associació de l'ONU a Espanya i el Col·legi d'Economistes de Catalunya, entre altres. Totes aquestes entitats de "caràcter apolític" consideren que "impera la necessitat urgent de trobar una sortida" al conflicte entre la Generalitat i l'Estat. El FC Barcelona s'ha adherit aquesta tarda a la proposta.

La degana del Col·legi d'Advocats de la capital catalana, Maria Eugènia Gay, ha assegurat que aquesta iniciativa està oberta a totes les entitats i organitzacions que clarament apostin pel diàleg i per una “solució pacífica i consensuada” que permeti la “desaparició de l'actual clima de tensió i garanteixi el manteniment d'un sistema de convivència i organització política, econòmica i social basada en la pau, el respecte, la tolerància i els drets i llibertats de tota la ciutadania”. La degana ha explicat que ja s'han iniciat contactes amb els dos Governs i amb els grups polítics, entre ells la CUP. Fonts del Col·legi d'Advocats han assegurat que dirigents de la formació anticapitalista estan predisposats a acceptar la mediació.

Ponts d'entesa

L'objectiu és oferir “ponts de diàleg i entesa” que facin possible aconseguir una solució a la situació política actual de Catalunya, que s'estructura des de sempre “en una societat civil plural, reivindicativa i pacífica”, en què diverses institucions, entitats i col·lectius “han tingut i tenen una presència vertebradora de la seva personalitat”, ha insistit Gay.

El futur de Catalunya passa per una solució pacífica i consensuada"

Maria Eugènia Gay

Decana del Col·legi d'Advocats de Barcelona

Notícies relacionades

Els impulsors d'aquesta iniciativa han instat els Executius de Catalunya i Espanya, així com tots els grups parlamentaris del Parlament i el Congrés, a acceptar una mediació o conciliació que “restableixi el funcionament ordinari de les institucions d'autogovern” de la comunitat, “descartant totes les parts” qualsevol decisió immediata sobre el “model polític organitzatiu”.

Una altra de les condicions indispensables per començar aquesta mediació seria “crear una atmosfera per aconseguir la normal convivència amb el restabliment de les forces i cossos de seguretat de l'Estat a la situació anterior a les actuacions desplegades” com a conseqüència de la convocatòria del referèndum unilateral de l'1-O.