COMPAREIXENÇA

Puigdemont demana una mediació amb l'Estat sense renunciar a declarar la independència

El president reclama a la Unió Europea que apadrini aquest contacte entre les parts

Reitera que el referèndum és vinculant i deixa en mans del Parlament la concreció de la proclamació de la independència

zentauroepp40385910 rueda prensa puigdemont  foto ferran sendra171002132559

zentauroepp40385910 rueda prensa puigdemont foto ferran sendra171002132559 / FERRAN SENDRA

3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal / Barcelona

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha posat sobre la taula aquest dilluns, després de la celebració del referèndum que ha considerat vinculant, una mediació internacional apadrinada per la Unió Europea per iniciar un diàleg amb l'Estat.

"El moment aconsella mediació --ha afirmat-- i la mediació ha de ser internacional perquè sigui eficaç, s'ha de restablir la normalitat institucional alterada per decisions desproporcionades del Govern espanyol, posar fi a la violència policial i restricció de llibertats i crear un clima de distensió per afavorir una mediació que ha de ser legal i sincera".

Puigdemont no ha concretat els termes i condicions de la mediació, però ha reclamat a la UE que exerceixi una funció d'apadrinament respecte a aquesta.

Respecte als termes de la mediació, Puigdemont ha afirmat que "hi ha d'haver un compromís de restabliment de la normalitat institucional --no pot ser que bloquegin centres d'investigació, de bloqueig de comptes, no pot ser que hi hagi violència policial--, hi ha d'haver un compromís de la retirada de la violència policial, i construir un clima de distensió; si tot això desemboca en negociacions ja veurem".

La independència

Respecte a la intenció del Govern català de traslladar al Parlament els resultats del referèndum perquè es proclami la independència d'acord amb la llei del referèndum, Puigdemont no ha volgut entrar en els detalls de com la Cambra ha de proclamar la secessió, però ha dit que no preveu una convocatòria electoral vinculada a aquesta proclamació, perquè les úniques eleccions a la vista, ha afirmat, són les constituents previstes per d'aquí sis mesos.

Respecte a si és contradictori demanar la mediació i proclamar la independència, Puigdemont ha afirmat que "no estic declarant la independència, el Govern català que s'ha reunit, ha pres acords i ha entès que havia arribat el moment d'invocar aquesta mediació, si hi ha una mediació parlarem de tot, si no existeix també hem explicat el que passa, ens devem al que va aprovar el Parlament i va ratificar en referèndum i la sortida a aquesta situació  de desacord i desafecció, no hi ha contradicció".

I sobre si estaria disposat a posposar la declaració d'independència en cas de resposta afirmativa de l'Estat a la mediació, el president ha apuntat que estem davant "especulacions" perquè és poc optimista respecte que l'Estat accepti tal mediació. "Podríem especular en escenaris si a l'altre costat hi hagués correspondència efectiva al que acabo de dir". "Molt optimistes no podem ser", ha afegit.

Per una altra part el Govern català ha acordat la creació d'una comissió especial d'investigació sobre la violència policial d'aquest diumenge, per recollir "tota la informació, des de les denúncies de ciutadans, i el material informatiu que acredita aquestes violacions".

Puigdemont ha reclamat en nom del Govern català que marxin de Catalunya els policies i guàrdies civils desplaçats a Catalunya en l'operació contra el referèndum desplegada ahir.

Referèndum vàlid

Notícies relacionades

Un referèndum que Puigdemont ha subratllat que és plenament vàlid pel que fa als seus resultats.  "Naturalment que el referèndum és vàlid, que en aquestes condicions, amb tanta amenaça, estratègia de la por, comandos de la por per intentar intimidar poblacions de menys de 300 habitants, col·legis amb gent pacíficament concentrada, si malgrat això estem en una participació idèntica a la que es va produir quan es va votar i va aprovar la Constitució europea em sembla que no només no invalida el resultat sinó que el reforça extraordinàriament. Sí, és un resultat vinculant i sobre aquest tenim el deure de prendre decisions polítiques".

Sobre la posició de la Comissió Europea que el conflicte sobiranista es tracta d'un assumpte intern, Puigdemont ha afirmat que espera "que Brussel·les consideri que els catalans som ciutadans al mateix nivell que ciutadans d'Hongria o Polònia, als quals defensa quan es trepitgen llibertats, i els drets fonamentals els concerneixen, no poden mirar cap a un altre costat".