LA RESSACA DE L'1-O

Calella fa fora 200 guàrdies civils pels disturbis d'aquesta matinada

Els agents van carregar estant fora de servei contra veïns que els increpaven per l'1-O

L'ajuntament nega que hagi pressionat l'hotel Vila perquè prengui aquesta decisió

zentauroepp40389561 calella171002203352

zentauroepp40389561 calella171002203352 / Cedida per Joaquim Pujolar

2
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez / Barcelona

L'Hotel Vila de Calella ha decidit fer fora els agents de la Guàrdia Civil que allotjava. La decisió, segons fonts de l'ajuntament, l'ha pres la família propietària del negoci després dels disturbis d'aquesta matinada. El sindicat AUGC, i un advocat en representació de la Benemèrita, ja han anunciat que es querellaran contra el consistori perquè consideren que s'ha coaccionat l'hotel. Aquest dilluns, més de 200 agents que van participar en les actuacions policials contra els col·legis electorals de l'1-O s'hauran de buscar un altre lloc per passar la nit a Catalunya.

Càrrega fora de servei contra un 'escrache' 

Els antiavalots de la Guàrdia Civil que s'allotgen a l'Hotel Vila de Calella van rebre ahir diumenge a la nit la visita de cinquanta manifestants que hi va anar per recriminar-los les càrregues policials contra els ciutadans que van participar en la jornada de l'1-O. Els agents, tots efectius de les unitats d'intervenció desplaçats pel Ministeri d'Interior des d'altres llocs d'Espanya que havien participat en l'operatiu per retirar urnes, van trucar als Mossos d’Esquadra.

Fonts del cos català han explicat que la protesta es va desenvolupar en actitud "ludicofestiva". La feina dels Mossos va consistir a intentar mediar per aconseguir que els manifestants se n'anessin. Però no ho van fer. En un vídeo publicat per Ràdio Calella TV es veu els agents del cos autonòmic cridar a la calma. A les imatges també s'acaba veient part del que passa a continuació.

Els agents que pernoctaven a l'hotel, i que estaven sent objecte de l''escrache', van decidir fer justícia pel seu compte. Van sortir fora, vestits amb roba de carrer, i malgrat estar fora de servei, van usar porres extensibles per carregar contra la manifestació. Al llarg d'aquest dilluns han circulat diversos vídeos d'aquests policies, sense uniforme, recorrent els voltants de l'hotel amb la porra a la mà.

La reacció d'aquests agents de la Guàrdia Civil que temporalment estan de servei a Catalunya ha tornat a portar al límit la relació entre els dos cossos policials. Fonts consultades per aquest diari asseguren que, mentre durava el cordó dels Mossos a la porta de l'hotel, algun agent de l'institut armat els va arribar a llançar orina per criticar la seva "passivitat". Als policies catalans tampoc els va agradar que trenquessin el seu cordó de seguretat i resolguessin la situació pel seu compte i risc. Encara que alguns guàrdies civils sí que anaven vestits amb uniforme, altres, no. I tampoc consta que actuessin en compliment de cap ordre.

Fonts de la Guàrdia Civil, en sentit contrari, asseguren que van haver de reaccionar davant la passivitat que va demostrar la policia catalana amb els manifestants que els insultaven. També subratllen que hi va haver un llançament d'objectes que va ferir un dels antiavalots.

Els fan fora de Calella 

Notícies relacionades

Aquest dilluns, hores després d'aquest incident, els 200 agents de la Guàrdia Civil que pernoctaven en aquesta població del Maresme han sigut obligats a deixar l'Hotel Vila. L'advocat Antonio Suárez Valdés ha anunciat, en declaracions a Europa Press, que presentarà en nom dels agents afectats una querella contra la gerència de l'hotel i contra l'ajuntament d'aquest municipi per un presumpte delicte de coaccions.

La majoritària Associació Unificada de Guàrdies Civils (AUGC) també ha denunciat en un comunicat aquests fets, i ha assenyalat que "continua i s'intensifica l'assetjament contra els agents a Catalunya per part dels independentistes". Aquesta organització assegura que són 250 els guàrdies civils als quals aquest matí se'ls ha comunicat que han de deixar l'establiment on feia diversos dies que pernoctaven.