EL DEBAT SOBIRANISTA

Sis jutges investiguen els Mossos per desobediència al no frenar l'1-O

Els magistrats consideren que la policia autonòmica no està complint amb l'ordre del TSJC

zentauroepp40371224 officers of the national police  l  and catalonian policemen171001161047

zentauroepp40371224 officers of the national police l and catalonian policemen171001161047 / Quique Garcia

1
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat / Barcelona

Sis jutjat de Catalunya han obert diligències d'investigació contra els Mossos d'Esquadra per un presumpte delicte de desobediència per no haver impedit la celebració del referèndum unilateral sobre la independència de Catalunya. Algunes d'elles han sigut incoades a partir de denúncies i altres d'ofici. Aquesta decisió ha sigut presa de forma independent per jutjats de Barcelona, el Vendrell, la Seu d'Urgell. Lleida, Cerdanyola del Vallés i Santa Coloma de Gramenet. Hi ha ciutadans que també han denunciat lesions per part de la policia, la utilització de les seves dades personals i votació il·legal.

Almenys dos jutjats que han començat a tramitar denúncies contra els Mossos han requerit als comandaments de la policia autonòmica que informin sobre la seva actuació.

Notícies relacionades

La decisió del jutjat de Lleida, a la qual ha tingut accés EL PERIÓDICO, recorda que el 27 de setembre el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va ordenar a la policia autonòmica, la Guàrdia Civil i la Policia Nacional impedir la utilització dels locals o edificis públics per a la consulta, així com requisar el material relacionat amb les votacions, tant paperetes com urnes.

El jutge detalla en la seva resolució que "és un fet notori" que Lleida s'estan produint actes "encaminats a la celebració del denominat referèndum de l'1 d'octubre als centres que havien sigut designat com a col·legis electoral per la Generalitat". Sosté que els Mossos podrien estar cometent un delicte de desobediència al no complir amb la resolució del TSJC. "És notori que s'estan portant a terme els actes prohibits per aquesta i els destinataris de la resolució no estan complint amb aquest concret mandat", agrega el magistrat.