El Govern anuncia que es podrà votar en qualsevol centre electoral del referèndum

Puigdemont estableix un cens universal i permetrà votar en qualsevol col·legi

Es podrà introduir la papereta sense sobre i es crea un grup d'experts per analitzar la votació

zentauroepp40365224 barcelona 01 09 2017 referendum 1 o concentraci n en el cole171001071036

zentauroepp40365224 barcelona 01 09 2017 referendum 1 o concentraci n en el cole171001071036 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Barcelona

Anunci per sorpresa una hora abans que obrin els col·legis electorals. El Govern acaba d'afirmar que hi haurà un cens universal, és a dir, que tots els ciutadans que formin part del cens podran votar, una sola vegada, en qualsevol col·legi electoral. [Segueix les últimes notícies del referèndum a Catalunya en directe.]

Així ho ha confirmat el conseller de Presidència i portaveu Jordi Turull: "Malgrat l'estat d'excepció, a cada problema, una solució, el Govern està en condicions d'afirmar que podrem celebrar, no com voldríem però amb garanties, el referèndum d'autodeterminació tal com ens vam comprometre. Malgrat que possiblement alguns punts no podran obrir, l'objectiu és que tots els catalans puguin votar, així per als que els hagin tancat el punt de votació o els hi tanquin durant el dia hem desenvolupat un sistema pel qual podran votar en qualsevol punt de votació, tothom qui tingui el seu DNI o passaport podrà votar, a cada taula hi haurà sistema per consultar el cens universal i validar que no s'hagi votat anteriorment. Amb un sistema electrònic que complementarà el sistema habitual, permet consultar tot el cens, és el primer pas de votació que es complementarà als habituals". El sistema tecnològic tindrà lloc mitjançant els PC, tauletes i mòbils dels voluntaris participants en el referèndum.

Votar sense sobres

Turull també ha anunciat que es podrà votar sense sobre i amb paperetes impreses prèviament sempre que siguin les oficials. "Hem autoritzat que s'accepti votar sense sobres, s'han pogut superar totes les incautacions i fabricar tot el material però no nous sobres, es podrà votar amb la papereta plegada i l'urna translúcida facilitarà l'anonimat i el secret de vot està garantit, si algú porta la papereta des de casa impresa amb el model oficial, o l'hi han donat, totes podran ser utilitzades", ha explicat Turull.

Experts

Notícies relacionades

Finalment, la Generalitat ha anunciat que un grup d'acadèmics faran les funcions de la cessada Sindicatura de Comptes. "Hi haurà un grup d'acadèmics i professionals per al seguiment del referèndum, professionals i acadèmics de prestigi en l'àmbit del dret i la ciència política", ha explicat Turull. Són Enoch Albertí, Ferran Requejo, Mercè Barceló, Josep Maria Vilajosana, Joan Vintró, Ignasi Faura i Eladi Crehuet.

Crida al civisme

Preguntat sobre la possible actuació de la Guàrdia Civil i la policia nacional al llarg del dia, Turull ha fet una crida al "civisme" i ha afegit: "No anticipem coses, ens consta que hi ha moltíssima gent al carrer, fent cua, i l'actitud segueix sent per part dels ciutadans cívica, pacífica i diria que amb un punt d'emoció i alegria, farem tot el possible perquè es mantingui al llarg del dia en el que depengui de nosaltres". Turull ha afirmat que "les urnes hi són, les paperetes hi són, la gent hi és, i ara estan en mans dels ciutadans de Catalunya, és un dia de respecte per a tots i esperem que per part de l'Estat finalment, després de tants intents que no es produeixi el referèndum, no hi ha hagut tant poder per parar tanta democràcia".

El Govern vol facilitar que els ciutadans puguin votar malgrat que els seus col·legis s'hagin clausurat. El sistema serà semblant al de la consulta del 9-N, una junta electoral central i un cens global.