SEDICIÓ

La Guàrdia Civil denuncia que les protestes van impedir portar els detinguts als registres

En un informe remès al jutjat afirma que l'ANC i Òmnium van obstaculitzar la feina de la comissió judicial

Sosté que, en canvi, van deixar entrar Junqueras, Llach i els seus presidents a Economia

jjubierre40212146 barcelona  21 09 2017 la grua se lleva los vehiculos de la g170925190938

jjubierre40212146 barcelona 21 09 2017 la grua se lleva los vehiculos de la g170925190938 / FERRAN SENDRA

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez / Madrid

La jutge de l'Audiència Nacional Carmen Lamela encara no té l'atestat de la Guàrdia Civil que va sol·licitar per investigar la denúncia del fiscal pel delicte de sedició. Però és fàcil saber per on anirà veient el que l'Institut Armat va presentar al Jutjat d'Instrucció número 13 de Barcelona, per explicar com la "massa", animada per l'Assemblea Nacional Catalana (ACN) i Òmnium Cultural, va impedir el dia 19 de setembre que es traslladessin detinguts a les seus registrades perquè assistissin a la diligència i va dificultar les mesures de seguretat necessàries per garantir la feina i la seguretat de la comissió judicial.

A més, contrasta com els voluntaris amb peto verd de l'ANC sí que van deixar passar a la Conselleria d'Economia el president d'aquesta organització, Jordi Sànchez, el d'Òmnium, Jordi Cruixart, el vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, i el diputat de JxSí Lluís Llach. Però es van negar a fer possible qualsevol mesura que garantís la seguretat de la comissió judicial amb la creació d'un perímetre de seguretat. La seva "intenció" era "impedir la seva mobilitat", fins al punt "d'impossibilitar el compliment de les gestions i diligències ordenades pel jutge". Això "es va evidenciar en la impossibilitat de poder traslladar els detinguts als registres perquè en l'exercici dels seus drets hi fossin presents".

Paper negociador

Notícies relacionades

La concentració es va convocar a través de whatsaps amb el lema "per aturar la Guàrdia Civil". I insisteix en el paper de les dues organitzacions sobiranistes per avituallar els concentrats, dirigir-los "arengues" i el paper "negociador" que van desenvolupar amb els mossos i els agents de la Guàrdia Civil. Destaca que mentre que "es van encarregar d'obrir un corredor per permetre l'entrada i/o sortida de personalitats del Govern català", no ho van fer "per permetre la sortida de la comitiva judicial".

Sànchez i Cuixart "tenien un poder efectiu sobre la gent concentrada, ja que aquelles propostes que van realitzar van ser capaces de fer-les". No obstant, les que els van proposar les forces policials perquè no hi hagués risc sobre les persones "no només no les van fer, sinó que van promoure el setge tot el possible".