EL DESAFIAMENT SOBIRANISTA

La jutge Lamela admet la denúncia per sedició dels altercats de l'1-O

Demana a la Guàrdia Civil l'atestat del que va passar els dies 19 i 20 a Barcelona

Entén que hi va haver sedició i que per les seves característiques és competència de l'Audiència Nacional

jjubierre40212146 barcelona  21 09 2017 la grua se lleva los vehiculos de la g170925190938

jjubierre40212146 barcelona 21 09 2017 la grua se lleva los vehiculos de la g170925190938 / FERRAN SENDRA

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez / Madrid

La jutge de l'Audiència Nacional Carmen Lamela ha admès a tràmit la denúncia per sedició presentada a última hora de divendres passat per la fiscalia amb relació als altercats viscuts durant les protestes celebrades a Barcelona els dies 19 i 20 arran dels arrestos i els registres portats a terme per ordre del Jutjat d'Instrucció número 13 d'aquesta ciutat.

La magistrada, que va instruir per delicte de terrorisme l'agressió soferta per dos guàrdies civils a Alsasua (Navarra), considera que en les protestes de Barcelona hi va haver sedició, i que per les seves característiques els fets han de ser investigats a l'Audiència Nacional. La seva primera actuació ha sigut sol·licitar un atestat a la Guàrdia Civil sobre els fets.

El desembre del 2015, Lamela va rebutjar, al no apreciar-hi delicte, la denúncia que li va correspondre de les presentades per la Fiscalia de l'Audiència Nacional contra diferents consistoris catalans per delicte de sedició per haver subscrit la declaració sobiranista aprovada pel Parlament i que el Tribunal Constitucional va declarar inconstitucional.

Notícies relacionades

La denúncia per sedició de la fiscalia no es dirigia contra ningú en concret, però assenyalava la intervenció que van tenir en les concentracions el president de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sànchez, i el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart. Tots dos van animar els participants. El primer va dir: "L'1 d'octubre votarem; si ens prenen les urnes, les construirem" i "que ningú se'n vagi a casa, serà una nit llarga i intensa". El segon es va enfilar a dalt d'un cotxe de la Guàrdia Civil, des d'on va demanar que la protesta continués.

L'escrit relatava cronològicament els altercats viscuts en les concentracions dels dies 19 i 20. Cita els trets a l'aire per part de agents per evitar un presumpte atac a un furgó a la seu de la CUP, els comesos contra vehicles de la Guàrdia Civil i el setge patit per la comissió judicial que participava en el registre de la Conselleria d'Economia.