REUNIÓ DE LA JUNTA DE SEGURETAT

Els Mossos prioritzaran "la convivència" a impedir el referèndum de l'1-O

Forn adverteix que la policia catalana combinarà la seva missió judicial amb el manteniment de l'ordre públic

El número dos d'Interior afirma que si es respecta el tancament de centres de vot "no hi ha d'haver resposta violenta"

zentauroepp40324200 junta aeguretat bertran170928162748

zentauroepp40324200 junta aeguretat bertran170928162748
zentauroepp40326403 seguridad170928163235

/

3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal / Xabi Barrena / Barcelona

Tot igual, cadascun en la seva derrota de col·lisió amb l'adversari, tal com ha quedat demostrat en la reunió de la Junta de Seguretat celebrada aquest dijous. I és que la celebració del conclave d'aquest organisme d'enllaç entre el Govern espanyol, via el Ministeri de l'Interior, i la Generalitat, presidida per Carles Puigdemont, no ha aportat res més que una nova ocasió per a l'enroc: d'una banda, el ministeri insisteix que el referèndum és il·legal i que el Govern central "no permetrà, ni pot permetre" que se celebri. De l'altra, la Generalitat ha donat clares pistes que farà tot el possible per tirar endavant la votació.

La reunió ha sigut molt tensa. A diferència de la reunió del 10 de juliol, encara amb el conseller Jordi Jané, hi ha hagut pocs somriures al Palau de Pedralbes. Ho ha revelat el mateix secretari d'Estat d'Interior, José Antonio Nieto: "Hem vingut malgrat que no s'havia pactat data ni ordre del dia". La conclusió que han traslladat als seus equips algun dels participants en la reunió és que el Govern central "busca el conflicte". I que hi haurà agents de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat (policia i Guàrdia Civil) als col·legis, si hi ha permís judicial, perquè l'Estat no es refia dels Mossos.

I és que, en la lectura de l'Executiu central, el compliment de les ordres judicials (impedir el referèndum) "s'equipara amb el manteniment de l'ordre públic". Mentre que la Generalitat, per la seva banda, "prioritza la tranquil·litat als carrers", fet que suposa, en definitiva, obrir una porta del darrere perquè hi hagi votacions, afirmen fonts del Govern espanyol recollides per Gemma Robles.

En el moment més tens de la reunió, Enric Millo, asseguren fonts de la Generalitat, ha demanat a Puigdemont que desconvoqui el referèndum, cosa que ha sigut descartada per la banda catalana. 

Nieto ha mostrat el “compromís absolut i tota la determinació” necessària per impedir la consulta vinculant. “Si no es vulnera el que ha disposat la jutge”, és a dir, si no s'obren els col·legis electorals, “no té per què haver-hi cap resposta violenta”, ha asseverat el número 2 d'Interior, que ha fet vots perquè la ciutadania catalana mantingui en tot moment un to reivindicatiu “pacífic”. El Govern de Mariano Rajoy “no permetrà ni pot permetre” que se celebri el referèndum, ha sentenciat.

Nieto fins i tot s'ha atrevit a suggerir mobilitzacions substitutives del referèndum, com manifestacions i, fins i tot, "un pícnic".

"Oportunitat i congruència"

En canvi, en un sentit radicalment oposat, el conseller d'Interior, Joaquim Forn, ha deixat clar que es permetrà la celebració del referèndum i, que en tot cas, els Mossos, en la seva funció de policia judicial, actuaran --segons ha dit en la reunió el mateix president Carles Puigdemont-- amb “oportunitat i congruència” i que per sobre de tot existeix un bé suprem que és la “convivència ciutadana”.

Forn ha sigut explícit quan li han preguntat si es permetrà la consulta: “El compromís del Govern és claríssim: que es pugui votar i es pugui fer [el referèndum]” i ha afegit que “com a policia judicial tenim un mandat que no podem obviar i hem de complir de la millor manera possible, que no creï problemes més grans que el que es vol evitar, aquest és el bé superior; en un moment en què hi haurà milers de persones que sortiran al carrer a expressar una voluntat política, haurem de decidir de quina manera es fa i com”.

I és que, en la reunió, Puigdemont s'ha fet fort en la defensa de les competències sobre ordre públic que mantenen els Mossos. A aquest punt, Interior hi ha oposat la interlocutòria judicial per la que es crea el comandament de coordinació, dirigit per Diego Pérez de los Cobos. Per cert, el costat de la taula català ha quedat molt descontent pel gest i l'actuació del coronel de la Guàrdia Civil.

Notícies relacionades

Preguntat sobre com es conjuga la voluntat de permetre el referèndum amb el compliment de les ordres judicials en un sentit contrari, Forn ha contestat que “s'haurà de fer, ens haurem de trencar el cap, no pararem la convocatòria del referèndum i tampoc podem posar contra les cordes la policia”.

Mesures aixecades

El conseller ha subratllat que les ordres inicials del fiscal del TSJC per realitzar un cordó de seguretat de 100 metres al voltant dels col·legis electorals i actuar fins i tot a la via pública han quedat anul·lats a l'agafar el control la magistrada del jutjat número 13 del TSJC. Cosa que alleugereix la pressió sobre la policia autonòmica. Precisament, les votacions al carrer són una cosa que el Govern espanyol no tem, perquè consideren que, a nivell internacional, atorguen poca serietat a la cita electoral.