AL CARRER DEL PERÚ

Les policies locals comencen a custodiar les urnes propietat de l'Estat

Els agents estan complint l'ordre dictada per la Fiscalia Superior de Catalunya

La Guàrdia Civil confisca 2,5 milions de paperetes en una empresa d'Igualada

La Guàrdia Urbana vigila les urnes que sutilitzen en les eleccions / periodico

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat / Barcelona

Les policies locals de diversos municipis de Catalunya, entre ells Barcelona, han començat a custodiar centenars d'urnes propietat de l'Estat que habitualment es fan servir per a les eleccions generals, autonòmiques i municipals, en compliment de la instrucció dictada dimecres per la Fiscalia Superior de Catalunya, que pretén assegurar que aquest material no serà utilitzat per al referèndum unilateral de l'1-O. Aquesta ordre va ser distribuïda abans que la jutge del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Mercedes Armas, que investiga la querella contra Carles Pugdemont i el seu Govern, assumís l'operatiu contra l'1-O i ordenés clausurar els col·legis electorals previstos per a aquesta votació.

A la capital catalana, la Guàrdia Urbana està vigilant el magatzem del carrer del Perú on l'ajuntament guarda les urnes que s'instal·len a la ciutat per a les jornades electorals. Aquest dispositiu es mantindrà fins a l'1 d'octubre, segons fonts policials.

La policia municipal de Tarragona també ha traslladat aquest dijous les urnes que el consistori de la localitat té emmagatzemades en una nau del polígon de Francolí fins a dependències de la comissaria, per facilitar les tasques de vigilància. L'operació s'ha fet a primera hora del matí. S'ha decidit actuar malgrat que el consistori tarragoní no col·labora amb l'1-O.

Acatar la instrucció

A Tortosa, l'alcalde de la localitat, Ferran Bel (PDECat), ha explicat que s'han traslladat aquestes urnes del magatzem de la brigada municipal als locals de la policia local. "És la manera de custodiar les urnes sense que es generi més despesa pública", ha afirmat, i alhora ha advertit al Govern espanyol que "va molt despistat", ja que la Generalitat no pensa utilitzar aquest material per a l'1-O. 

Notícies relacionades

L'alcalde de Lloret, Jaume Dulsat, també ha rebut la notificació de la fiscalia. El regidor, no obstant, ha afirmat que la mesura adoptada a Barcelona no és necessària a la seva localitat. "Estan guardades i no hi ha hagut més incidents", ha precisat. Un altre municipi gironí que ha rebut la instrucció és Blanes, que les manté al dipòsit on es guarden habitualment, sense necessitat de custòdia per part de la policia local.

Material confiscat

La Guàrdia Civil, així mateix, ha intervingut aquest dijous dos milions i mig de paperetes del referèndum unilateral, així com quatre milions de sobres a l'empresa Events d'Igualada. Els agents també han trobat, però no s'han endut, 100 urnes que la direcció de la firma ha al·legat que han sigut utilitzades per clubs esportius, com el Barça. El passat dia 20, durant la macrooperació de la Guàrdia Civil pels preparatius de l'1-O, els agents de l'institut armat van confiscar més de nou milions de paperetes a Bigues i Riells (Vallès Oriental).