EL DEBAT SOBIRANISTA

Rufián (ERC): "Catalunya vol recuperar el país que li van robar fa 80 anys"

"Molts règims feixistes han votat moltes vegades", respon Catalá

El diputat d’ERC assegura que també fan el referèndum per Espanya. / ATLAS VÍDEO

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agències

El portaveu d'ERC al Congrés Gabriel Rufián ha dit avui al Govern sobre el referèndum de l'1 d'octubre que "Catalunya vol recuperar el país que li van robar fa 80 anys" i que també ho fa "per Espanya" i "la resta de nacions sense Estat" que la conformen.

El diputat d'ERC li ha preguntat al titular de Justícia, Rafael Catalá, en la sessió de control al Govern, si té prevista alguna actuació per evitar que es produeixin més detencions de càrrecs polítics a Catalunya, i el ministre ha respost negant que es produeixin detencions polítiques.

"Des de la mentida no es construeix res", ha advertit Catalá a Rufián, després d'explicar que les detencions a Catalunya han sigut ordenades per la Justícia de persones investigades per la comissió de delictes.

Catalá ha subratllat que votar en si mateix no és una manifestació de democràcia, sinó que es tracta de votar en el marc de la llei, i ha recordat que "molts règims feixistes han votat moltes vegades" i no per això són "més demòcrates".

Insultat: "Tonto útil" i "bufó"

Rufián ha abandonat el ple després de fer la seva pregunta al Govern i diversos diputats li han demanat, des dels seus escons i a les xarxes socials, que renunciï també al sou que li abona la Cambra. Rufián i el portaveu d'ERC, Joan Tardà, han sigut els únics diputats d'ERC que han assistit aquest dimecres a la sessió de control.

A la sortida, al trobar-se amb els periodistes, Rufián s'ha limitat a batejar el ple del Congrés com a "Mordor", el regne del mal de les novel·les d''El Senyor dels Anells'.

El diputat saragossà Eloy Suárez Lamata, president de la Comissió Mixta del Tribunal de Comptes, ha escrit a Twitter: "Rufián un dia més desvariejant. En el fons només hi ha hagut vacuïtat. Ha preguntat un minut i se n'ha anat, però cobrarà d'Espanya".

Notícies relacionades

La gallega Ana Vázquez Blanco, també del PP, ha criticat el que anomena "diputats a temps parcial": "Fan la seva bufonada i se'n van". I s'ha preguntat "quina empresa permet absentar-se sense deixar de cobrar".

"Nova humorada de Rufián, que al crit de ¡Vixca els països catalans! ha dit que qui no voti en el referèndum il·legal "serà un feixista", se n'ha burlat Miguel Barrachina, diputat del PP per Castelló .