PLE AL CONGRÉS

Podem acusa el Govern de posar "al disparador" la Guàrdia Civil a Catalunya

Els morats lamenten que els agents de la Benemèrita cobrin menys que els Mossos d'Esquadra

Zoido assegura que es quedaran desplaçats "el temps necessari" i que posarà mesures per evitar que se'ls ataqui

Tallen la paraula a Irene Montero i el ministre de l’Interior defensa el PP.

1
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Bronca al Congrés entre Podem i el Govern central per l'enviament massiu d'agents de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional a Catalunya per frenar l'1-O. El partit de Pablo Iglesias ha reclamat en la sessió de control al ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, que defensi la dignitat dels cossos i forces de seguretat desplaçats. Els morats consideren que l'Executiu "ha vulnerat els seus drets laborals" i els ha posat "al disparador", en paraules del diputat Juan Antonio Delgado, que ha acusat el Govern de "girar l'esquena" a la Guàrdia Civil.

Un diputat podemista victoreja a l'hemicicle les forces de seguretat desplaçades: "¡Visca la Guàrdia Civil!" 

A més, ha lamentat que els agents enviats a Catalunya cobrin menys que els mossos d'esquadra. "Ara que el seu Govern exerceix control directe, es poden adonar de la discriminació salarial a la nòmina", ha assenyalat, i ha acabat la seva intervenció amb un "¡visca la Guàrdia Civil!". Es dona la circumstància que el diputat pertanyia a la Benemèrita abans d'incorporar-se a les llistes de Podem.

Zoido ha retret als podemistes que defensin aquest dimecres la Guàrdia Civil al Congrés quan consideren Arnaldo Otegi "un home de pau" i quan van impedir, a l'Ajuntament de Madrid, que es dediqués un carrer a la Benemèrita. "El que vostès fan és insultar la Guàrdia Civil aplaudint els que els agredeixen, i després diuen que són els seus defensors", ha acusat el ministre. Les seves paraules han encès Iglesias i el seu portaveu, Irene Montero, i s'ha originat una nova picabaralla a l'hemicicle.

El ministre ha defensat que el Govern ha enviat reforços a Catalunya per "auxiliar els Mossos".

Notícies relacionades

El PNB ha criticat a Zoido l'actuació del Govern a Catalunya i li ha demanat que expliqui fins quan hi haurà forces i cossos de seguretat desplaçades a Catalunya. "Es mantindrà mentre sigui necessari per garantir que es compleix la llei es garanteixin les llibertats de tots els espanyols", ha respost el ministre, que ha evitat fixar una data i ha insistit que el Govern "vetllarà per la convivència pacífica de tots els catalans".

Ciutadans ha reclamat al Govern que protegeixi els agents amb alguna cosa més que "bona voluntat", i el ministre s'hi ha compromès. "Prendrem totes les mesures legals per impedir que se'ls falti al respecte i es dificulti qualsevol atac contra la seva dignitat i llibertat", ha assegurat.