POLS SOBIRANISTA

Els sindicats es mobilitzen en defensa de la democràcia

CCOO i UGT carreguen contra els registres i detencions de la Guàrdia Civil a la Generalitat

ugtcatalunya

ugtcatalunya

2
Es llegeix en minuts
Antoni Fuentes / Barcelona

Els sindicats de Catalunya s'han sumat a les mobilitzacions iniciades avui en resposta als registres i les detencions en diversos departaments i dependències de la Generalitat. Encara que CCOO i UGT no han donat suport explícit al referèndum de l'1 d'octubre, en aquesta ocasió s'han mobilitzat davant el que consideren una agressió a drets fonamentals de la democràcia i a les institucions de Catalunya. Les dues organitzacions estan ultimant un posicionament conjunt en defensa de les institucions catalanes i de la democràcia.

La direcció de CCOO s'ha reunit d'urgència aquest matí al conèixer les primeres notícies sobre l'operació portada a terme per la Guàrdia Civil i ha acordat manifestar-se a la Via Laietana de Barcelona. Es dona la circumstància que a pocs metres de les oficines de CCOO hi ha la seu del departament d'Exteriors, que ha sigut una de les conselleries registrades. 

El secretari general de CCOO de Catalunya, Javier Pacheco, ha assenyalat, en un missatge a Twitter, que "la independència no és l'opció de tots els catalans, és clar que no. La democràcia sí i ha de tenir una resposta unitària". En un vídeo a les xarxes socials, el dirigent sindical ha fet una crida perquè la societat catalana es mobilitzi en defensa de la democràcia i en contra de les actuacions policials.

La UGT ha condemnat les actuacions policials i ha sortit en defensa de les institucions catalanes. "Exigim que s'aturin les detencions i reiterem el compromís amb el dret a decidir", ha indicat l'organització an Twitter. Camil Ros ha mostrat la seva sorpresa davant l'operació policial i ha indicat la necessitat de defensar els drets fonamentals d'una democràcia.

Les reaccions dels dos sindicats majoritaris es produeixen un dia després que la Generalitat accedís a les peticions sindicals de reforçar la seguretat jurídica dels funcionaris en relació amb l'1-O. La Generalitat ha eximit els empleats públics de qualsevol responsabilitat a l'acceptar que les ordres dels alts càrrecs polítics siguin per escrit.

Notícies relacionades

El president de la patronal Pimec, Josep González, ha criticat, en una entrevista a TV-3, la situació creada davant la intervenció dels comptes de la Generalitat i ha alertat del risc d'impagaments per part de l'Administració autonòmica.

El dia anterior, el president de Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà, va desmentir, a TVE, que el procés sobiranista estigui provocant una fugida d'empreses de Catalunya, i va reiterar la necessitat de solucionar el conflicte polític mitjançant el diàleg.