OPERACIÓ DE LA GUÀRDIA CIVIL

Els manifestants, a la Guàrdia Civil: "Aquesta nit la passareu aquí"

Els assistents retreuen a Ada Colau no s'hagi personat a la seu del Departament d'Economia

El president de l'ANC emplaça a activar talls de carrers "per defensar les institucions"

La Guàrdia Civil registra la Conselleria d’Economia / RICARD FADRIQUE

2
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El 'No passaran', lema per expressar la determinació a frenar l'avanç de l'enemic utilitzat pels republicans durant el setge de Madrid en la guerra civil, ha abanderat la concentració davant el Departament d'Economia, mentre la Guàrdia Civil registra la seu buscant material relacionat amb l'1-O. Reiterades entonacions de 'L’estaca' i 'Els segadors' també han mantingut viu l'ambient. "Llach, canta-la", cridava un dels assistents més animats a primera hora del matí.

A les portes de la seu, els Mossos d'Esquadra custodiaven l'edifici i, davant els agents, el president de l'ANCJordi Sànchez, acompanyat pel líder d'Òmnium, Jordi Cuixart, pel diputat de Junts pel Sí Lluís Llach, l'eurodiputat del PDECat Joan Tremosa i pel portaveu republicà al CongrésJoan Tardà, ha demanat silenci. "Tallarem la Gran Via. Ho farem pacíficament per defensar les institucions del país democràticament", ha emfatitzat davant els conjurats. I sense dubtar-ho ni un segon, el tumult s'ha dirigit fermament a la cruïlla situada a l'altura de la rambla Catalunya sense desafinar els seus càntics.

"¿Encara ens agraden els Mossos?", s'ha preguntat a viva veu una dona entre la multitud. "Xxt, no és el moment", li ha dit un altre manifestant des de la llunyania. El repetitiu 'votarem' era de consens, però el que sortia del guió s'havia de controlar, especialment aquells insults dedicats a la Guàrdia Civil. Però tres hores després de l'inici de la concentració, els manifestants s'han llançat: "No us mereixeu la senyera que porteu", han cridat als mossos que han aparegut per plantar-se davant dels agents de la Guàrdia Civil i, així, custodiar-los.

El diputat d'ERC Joan Tardà s'ha dirigit als assistents ferm, determinat i concís: "Volen que hi hagi violència. No n'hi haurà. Guanyarem perquè som demòcrates", ha afirmat per demanar paciència i civisme: "Volen i desitgen que descarrilem. La nostra fermesa, la nostra rotunditat, es basa a fer-ho tot contundentment, és cert, però cívicament i pacíficament", ha apuntat a viva veu.

¿I l'Ada?

Notícies relacionades

La gran absent, Ada Colau. Els més de 2.000 assistents no han passat per alt que l'alcaldessa de Barcelona no estigués concentrada amb ells. "¿On és l'alcaldessa? ¿L'alcaldessa on és?", han cantat al ritme del ja popular càntic "¿On són les paperetes?" que s'ha sentit des de l'acte al Tarraco Arena fins a la impremta de Constantí, passant per la seu d'Unipost a Terrassa, on aquest dimarts es van incautar 45.000 sobres nominals per muntar les meses electorals de l'1-O.

La Guàrdia Civil, custodiada pels Mossos, ha aguantat el tipus. Els seus dos vehicles tot terreny aparcats davant la seu del Departament d’Economia han quedat plens de banderoles d'Òmnium amb el lema 'democràcia', de còpies dels cartells incautats i de clavells, que tampoc han faltat a la cita. Alguna roda punxada als cotxes patrulla els complicarà la sortida. És més, "aquesta nit la passareu aquí", han corejat els assistents en un clar avís als agents de l'institut armat quan un grup de voluntaris de l'ANC, que portaven petos de color verd, han organitzat un cordó davant la porta del Departament d'Economia per evitar que els agents s'emportin els detinguts.