REACCIÓ DE LA GENERALITAT

El Govern presentarà un recurs per suspendre la intervenció dels seus comptes

Junqueras denuncia que la mesura d'Hisenda bloqueja els pressupostos i suposa un "atac contra drets socials fonamentals"

zentauroepp40006846 barcelona 08 09 2017 pleno del parlament oriol junqueras fot170915090817

zentauroepp40006846 barcelona 08 09 2017 pleno del parlament oriol junqueras fot170915090817 / ALBERT BERTRAN

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Barcelona

El vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, ha mogut fitxa en resposta a la decisió del ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, de intervenir 'de facto' els comptes catalans per evitar que es destinin diners de les arques catalanes a l'organització del referèndum d'independència de l'1 d'octubre. En declaracions a TV-3, Junqueras ha anunciat aquest diumenge que té intenció de presentar un "recurs amb efectes suspensors" per deixar sense efecte l'ordre d'Hisenda.

A judici del número dos de Govern, la mesura d'Hisenda s'ha pres "sota l'empara de cap llei. Montoro va posar en marxa aquesta mesura ("un mecanisme nou de control de pagaments", en les seves paraules) divendres passat després que la conselleria que dirigeix Junqueras es negués a remetre més informes de despeses al Govern central. D'aquesta manera, Hisenda ja no enviarà transferències mensuals a Catalunya (uns 1.400 milions d'euros al mes), sinó que abonarà directament tant les factures a proveïdors, com les nòmines dels empleats públics.

A més, es va donar un ultimàtum de 48 hores al president Carles Puigdemont per presentar un pla de retallades de despeses per garantir el compliment de l'objectiu de dèficit; en cas contrari, ficarà les tisores el Govern d'Espanya. Junqueras ha assegurat aquest diumenge que el Govern està complint la llei d'estabilitat pressupostària fins i tot més que l'Executiu central. "Ens intervenen i prohibeixen ajudar la gent els que s'han polit 64.000 milions d'euros del fons de reserva de la Seguretat Social", ha criticat, abans de recalcar que la intervenció suposa que la Generalitat no pot destinar ni un cèntim, ha dit, a mesures d'impuls de l'economia, però tampoc a la Renda Garantida de Ciutadania.

Bloqueig dels pressupostos

Notícies relacionades

El també líder d'ERC ha denunciat que la mesura d'Hisenda "va més enllà de l'article 155 [de la Constitució, que implica la suspensió de l'autonomia]" i suposa un "atac a drets socials fonamentals" perquè bloqueja els pressupostos de la Generalitat.

En resposta a aquesta nova reacció del Govern central al desafiament sobiranista de l'Executiu català, Junqueras ha cridat a participar en el referèndum del diumenge 1 d'octubre per "defensar els interessos dels ciutadans de Catalunya", i ha subratllat que no es tracta d'una votació sobre la independència sinó també sobre la democràcia. "El referèndum no és només per decidir el futur institucional del país, és un referèndum per salvar els drets socials", ha reblat.