NOU GEST ABANS DE L'1-O

Puigdemont, Colau, Junqueras i Forcadell demanen per carta a Rajoy i al Rei un referèndum pactat

Les màximes autoritats catalanes denuncien a la missiva una ofensiva de l'Estat de "repressió sense precedents"

zentauroepp40058217 gra015  barcelona  11 09 2017   el presidente de la generali170911101635

zentauroepp40058217 gra015 barcelona 11 09 2017 el presidente de la generali170911101635 / Marta Perez

2
Es llegeix en minuts

Quan falten pocs dies per a l'1-O, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont; el vicepresident, Oriol Junqueras; l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, han fet un nou gest per reclamar el diàleg a l'Estat. Les màximes autoritats catalanes han enviat una carta al president del Govern central, Mariano Rajoy, i al rei Felip VI en què reclamen pactar un referèndum.

A la carta, Puigdemont i Colau recorden al Govern espanyol que una majoria de la societat catalana és partidària d'un referèndum per resoldre el conflicte polític que viu Catalunya, i reclamen a Rajoy que accepti dialogar "per abordar de quina manera es pot arribar a un acord perquè els catalans puguin votar en un referèndum".

Puigdemont, Colau, Junqueras i Forcadell subratllen que aquest diàleg ha de ser "obert i sense condicions" i destaquen que és imprescindible per "fer possible el que en democràcia mai és un problema i menys un delicte: escoltar la veu dels ciutadans".

Insisteixen que en democràcia els conflictes es resolen amb negociacions i diàleg i denuncien que, en canvi, l'Estat espanyol ha respost a totes les propostes polítiques catalanes amb "una negativa". "El no ha sigut la seva única resposta", afegeixen. "Lluny d'obrir la porta al diàleg, l'Estat espanyol ha iniciat una ofensiva de repressió sense precedents en què contempla des de la limitació del dret fonamental a la llibertat d'expressió, impedint actes públics i amenaçant mitjans de comunicació, fins a la detenció del 75% dels alcaldes de Catalunya per haver-se mostrat disposats a participar en el referèndum", afirmen a la carta.

Les màximes autoritats catalanes s'acomiaden insistint en la necessitat que l'Estat "entengui que no dialogar és incompatible amb la resolució dels problemes" i recordant que la seva disposició al diàleg "ha sigut, és i serà permanent".

Turull no espera una resposta favorable

Notícies relacionades

El conseller de Presidència i portaveu del GovernJordi Turull, ha admès que no esperen una resposta positiva a la missiva per part de l'Executiu de Rajoy i del rei Felip: "L'oferiment hi és, però d'optimistes no ho som. Em temo que si no han tingut altura de mires fins ara, no en tindran ara", ha lamentat.

Turull ha subratllat que mantindran la seva oferta "fins a l'últim minut" per buscar una alternativa pactada al referèndum unilateral ja convocat i suspès pel Tribunal Constitucional (TC), perquè "les coses a la vida si les pots fer de manera acordada sempre són més fàcils". També ha enviat un missatge al Rei: "Si amb el que està passant i el que passarà el cap d'Estat no mou ni un paper, deixa molt clar quines són les seves funcions", ha afirmat.