CORRUPCIÓ.CAT

Els fiscals del 'cas 3%' demanen que es prohibeixi a l'exconseller Gordó sortir d'Espanya

El conseller Germà Gordó, durant la seva intervenció al Parlament.

El conseller Germà Gordó, durant la seva intervenció al Parlament. / ACN

5
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els fiscals José Grinda i Fernando Bermejo han sol·licitat aquest dijous al magistrat del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) Carlos Ramos que prohibeixi sortir d'Espanya a Germà Gordó, exdiputat de Junts pel Sí ara no adscrit i exconseller de Justícia. Ara el jutge haurà de decidir si ordena aquesta mesura.

Gordó ha declarat durant més de quatre hores per presumptament haver intermediat amb diverses empreses perquè la Generalitat els concedís licitacions a canvi de "donacions" a dues fundacions vinculades a l'extinta Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), CatDem i Fòrum Barcelona. A requeriment dels fiscals però de manera voluntària, el diputat nacionalista ha entregat un dels telèfons mòbils que utilitza. En té dos, un d'oficial del Parlament, el que ha donat, i un altre de particular.

Agendes oficials

La Guàrdia Civil ha pogut reconstruir alguna de les agendes oficials que ha tingut Gordó durant la seva trajectòria a la Generalitat, tant com a secretari de Govern com com a conseller de Justícia i diputat. Les agendes s'han pogut recuperar arran dels registres efectuats a finals de juliol al Parlament, la conselleria i el Palau de la Generalitat.

En la seva declaració, Gordó ha admès reunions amb diversos empresaris de la construcció, però ha negat que fossin per exigir donacions a dues fundacions vinculades a l'extinta CDC. Després d'un repàs breu de la seva trajectòria a l'Administració i a CDC, el polític, que ha contestat a les preguntes del jutge i de totes les parts, ha detallat algunes d'aquestes reunions que, segons ha precisat, les realitzava en funció del seu càrrec. Algunes d'aquestes reunions es van celebrar quan era conseller de Justícia. Una d'elles va ser sobre la presó Model. També ha reconegut que va pertànyer al consell d'administració de l'empresa pública Infraestructures de Catalunya (abans GISA) pel seu càrrec com a secretari del Govern.

Del Vendrell a Barcelona

L'alt tribunal català va acceptar el mes de juny passat la inhibició del jutge del Vendrell que investiga el 'cas 3%' en relació amb les sospites existents respecte a Gordó, que com a diputat ostenta la qualitat d'imputat i que només pot ser investigat pel TSJC. Per a la seva decisió, l'alt tribunal va tenir en compte no només les anotacions que s'han trobat en documents trobats en els registre d'alguns investigats, sinó la declaració de dos testimonis protegits que han vinculat l'ara parlamentari amb el presumpte pagament de comissions a CDC. Gordó està sent investigat pels presumptes delictes de tràfic d'influències, prevaricació, malversació de fons públics, entre altres.

En l'exposició raonada que va enviar el jutge del Vendrell al TSJC en què es requeria que s'obrís una investigació contra Gordó detalla que algunes persones que van realitzar anotacions manuscrites relatives a Gordó utilitzant un nom fals (Gregorio o Gerardo) han precisat que "es referien efectivament a ell". D'altra banda, la Generalitat va contestar que no constaven en els arxius de la Generalitat l'agenda oficial de Gordó de l'època que va exercir com a secretari del Govern (desembre del 2010 a desembre del 2012), ni que aquest document estigui en format electrònic. "a l'haver-se eliminat la bústia del servidor departamental a causa d'una migració de dades". Això va provocar que el 20 de juliol la Guàrdia Civil, per ordre del jutge Carlos Ramos, registrés el Parlament, la Conselleria de Justícia i el Palau de la Generalitat 

A les sospites s'hi afegeixen les declaracions de dos testimonis protegits que, si bé es refereixen a una època anterior (2004-2009) a la que és objecte d'investigació, "contenen informacions que permeten conferir certa versemblança" de manera, per ara indiciària, sobre les sospites que existeixen respecte a l'actuació. Aquestes dues persones han implicat Gordó en el cas i li han atribuït la seva intermediació en la captació de fons per a les fundacions de CDC.

Avisos i reunions

Un testimoni protegit va relatar davant els fiscals que l'exconseller Germà Gordó els va advertir de les conseqüències de no "obeir" als interessos de CDC. Un avís que implicava directament l'expresident de la Generalitat Artur Mas. Segons aquest empresari i donant de fons a la fundació convergent CatDem, Gordó li va dir: "Tu no obeeixes. Ara a qui no obeeixes és president, a veure què passarà".

D'acord amb les diligències judicials del cas aquest empresari va rebre "entre el 2006 i el 2007" una trucada de Gordó, "a qui ja havia vist alguna vegada abans", citant-lo a la seu de CDC al carrer de Còrsega de Barcelona. La cita es va produir, sempre segons el seu testimoni, al despatx de Mas, aleshores cap de l'oposició, i en presència de l'exconseller, que en aquells moments era gerent del partit.

El testimoni va declarar que Mas es va dirigir a ell en aquests termes: "A partir d'ara totes les adjudicacions han de ser a través de Gordó". La versió de l'empresari és que l'actual diputat del PDECat li va dir que havia de canviar, però que ell no li va fer cas. A partir d'aquella cita, segons aquesta versió, l'empresari no va tornar a tenir contacte en persona amb Mas. En canvi, sí que es va trobar temps després amb Gordó en un acte a Tarragona. Allà va ser on l'aleshores ja alt càrrec del Govern li va deixar anar l'"a veure què passarà". En la seva primera legislatura, del 2010 al 2012, Gordó va ser secretari del Govern. En la següent, del 2012 al 2015, va ocupar el càrrec de conseller de Justícia. 

Notícies relacionades

En la causa també figura el relat d'un segon testimoni protegit que va exposar una reunió el 2004 amb el llavors diputat de CiU Josep Grau, que havia sigut conseller d'Agricultura en l'última legislatura de Jordi Pujol. Aquest testimoni va parlar amb Grau per recomanació de l'alcalde d'Alcarràs (Lleida) en aquell moment, el convergent Gerard Serra. El llavors diputat el va citar al Parlament i allà, sempre segons el seu testimoni, li va dir: "Si voleu fer alguna cosa més amb el Gustavo a les terres de Lleida, heu de tractar amb Gordó". A continuació, l'empresari es va entrevistar amb l'exconseller, també a la Cambra catalana, i aquest, segons la fiscalia, "li va ratificar que de qualsevol negoci a les terres de Lleida n'havia de parlar abans amb ell, per pactar les condicions".

En la seva compareixença davant la comissió d'Afers Institucionals del Parlament, el 24 de maig, Gordó va remarcar que sempre ha actuat "d'acord amb l'ordenament jurídic". "És clar que m'he reunit amb empresaris. Només faltaria. I amb sindicats, entitats culturals, col·legis professionals... Amb tots els que m'ho demanaven", va explicar aquell dia, al mateix temps que va remarcar que ningú li va demanar mai res".