TOC D'ATENCIÓ

El 'Financial Times' avisa Rajoy que se li acaba el temps per solucionar el problema català

El rotatiu britànic censura l'actitud "inflexible" del Govern central i qualifica de "poc edificant" "l'espectacle" de la recerca d'urnes i paperetes

undefined39989538 madrid  07 09 2017  politica  mariano rajoy  presidente del 170908151439

undefined39989538 madrid 07 09 2017 politica mariano rajoy presidente del 170908151439 / JOSE LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts

El rotatiu britànic d'informació econòmica 'Financial Times' ha reprès severament Mariano Rajoy per la seva actitud "inflexible" davant el problema de Catalunya i l'ha avisat que el temps per trobar una solució s'està esgotant. L'article, firmat pel cap d'internacional, David Gardner, destaca el suport majoritari dels ciutadans catalans a un referèndum d'independència com el celebrat a Escòcia i rebutjat tossudament pel Govern central.

Al seu parer, l'independentisme es va tornar una opció majoritària després de la retallada de l'Estatut per part del Tribunal Constitucional a instàncies del recurs que va presentar el PP "malgrat que va ser aprovat pels parlaments espanyol i català i ratificat en un referèndum". "Una vegada al poder, Rajoy ha rebutjat discutir sobre una opció intermèdia entre l'statu quo i la independència que les enquestes suggereixen que una majoria de catalans acceptarien: amb més autonomia fiscal -com els bascos, que cobren els seus propis impostos i paguen una part acordada a l'Estat espanyol- i més poder centralitzat", afegeix Gardner.

Notícies relacionades

Així mateix, el 'Financial Times' censura la manera com Rajoy està abordant la convocatòria del referèndum de l'1 d'octubre. "L'espectacle de les forces de seguretat espanyola intentant caçar" urnes i paperetes no és "edificant", afegeix, alhora que compara les últimes accions policials a Constantí i Valls amb la manifestació de la Diada, en què "no es va trencar ni un vidre".

"L'estèril debat sobre la legitimitat i la legalitat no resoldrà" el conflicte. "Si Madrid continua tractant la Constitució espanyola com una taula de pedra, en lloc d'un document viu per servir un Estat modern dinàmic i en evolució, encara que sigui fràgil, el temps per al sentit comú aviat passarà", avisa el diari.