AJUNTAMENT DE MADRID

Els impulsors de l'acte de Madrid asseguren que buscaran un altre espai

Carmena confirma que no cedirà Matadero a la plataforma que defensa el dret a decidir

Turull torna a oferir "diàleg" en la celebració de la Diada a Madrid

undefined40093043 madrid 13 09 2017 politica celebracion de la diada nacional170913210522 / DAVID CASTRO

undefined40093043 madrid 13 09 2017 politica  celebracion de la diada nacional170913210522
L’Ajuntament presentarà al·legacions després de la suspensió per part d’un jutjat de Madrid.

/

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos / Madrid

La ciutat de Madrid ha tornat a tenir aquest dimecres un paper destacat en l'estira-i-arronsa institucional i judicial arran del desafiament independentista. D'una banda, els organitzadors de l'acte de suport al referèndum que volien fer un acte al Matadero aquest diumenge (un local de l'ajuntament que dirigeix Manuela Carmena) han assegurat que, tot i el veto d'un jutge perquè aquest espai municipal es pugui utilitzar amb aquesta finalitat, celebrarà un acte pro 1-O en un lloc que ja anunciaran. I, de l'altra, la Delegació de la Generalitat va celebrar la Diada, com tots els anys, a la seu que té al carrer d'Alcalá. Fins allà va anar el conseller de Presidència, Jordi Turull, que en una breu al·locució va carregar contra la decisió d'investigar els alcaldes i va lamentar que la Generalitat hagi ofert "polítiques" i hagi rebut "querelles". 

Carmena ha confirmat que no hi haurà cap acte a favor de la consulta al Matadero aquest diumenge després que el jutge José Yusty Bastarreche prohibís l'esdeveniment després d'un recurs presentat pel grup municipal del PP, si bé el consistori hi presentarà al·legacions per deixar clar que està a favor de "la llibertat d'expressió".

La independència del jutge

Pedro Casas, portaveu de la plataforma convocant, "Madrilenys pel dret a decidir", ha acusat Yusty Bastarreche d'"excedir-se" i ha dit que té "sospites" que és "afí" als populars. "El recurs del PP se cenyeix a suspendre un acte administratiu; es demana que es paralitzi la cessió del local, però el jutge va molt més enllà del que els mateixos sol·licitants li demanaven", s'ha queixat el portaveu. Yusty va firmar el 2014 un manifest de la plataforma conservadora Libres e Iguales i que està en contra de la independència de Catalunya. Malgrat tot, els organitzadors mantindran la convocatòria i anunciaran el lloc, els ponents i tots els detalls "pròximament". 

"Ni renúncia, ni resignació ni rendició"

La Diada a Madrid es va celebrar aquest any al jardí de la delegació. Diputats del PdeCat, ERC, el PSC i el PNB van participar en la festa. Cap membre del PSOE, el PP o Ciutadans es va acostar a Alcalá tot i ser a 200 metres del Congrés. 

Notícies relacionades

La cantant Lídia Pujol va tancar una vetllada en què es va defensar el dret a votar la independència i es va tornar a parlar de diàleg tot i la precipitació dels esdeveniments. "Fins a l'últim minut oferim diàleg. Que digui dia i hora i hi serem. Però no acceptarem cap de les tres 'R': ni renúncia, ni resignació ni rendició", va afirmar Turull davant uns 300 convidats i més de 30 mitjans de comunicació. "Nosaltres el diàleg l'oferim, però per més actuacions que facin com les d'avui, no hi haurà ni renúncia ni resignació ni rendició", va proclamar.

L'acte va incloure l'entrega de premis 'Amic de Blanquerna' a, entre altres, Josep Capella (periodista de TV-3) i l'actriu catalana Silvia Marsó.