EL DESAFIAMENT SOBIRANISTA

Suspès l'acte a favor del referèndum català autoritzat per Carmena

El jutjat contenciós administratiu 3 de Madrid admet a tràmit el recurs del PP

tecnicomadrid32233115 gra030  madrid  22 12 2015   la alcaldesa de madri

tecnicomadrid32233115 gra030 madrid 22 12 2015 la alcaldesa de madri

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agències / Madrid

El jutjat contenciós administratiu 3 de Madrid ha suspès cautelarment l'acte de Madrilenys pel Dret a Decidir autoritzat per l'alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, a l'admetre a tràmit el recurs del PP. L'acte, que pretenia recolzar el referèndum independentista català de l'1-O, s'havia de celebrar aquest diumenge a la Nave de Terneras del Matadero.

L'anunci l'ha fet aquest dimarts el portaveu popular al Consistori, José Luis Martínez Almeida, tot i que l'alcaldessa d'Ahora Madrid assegurava que la cessió complia totes les normes.

La petició per obtenir la cessió gratuïta de la sala va ser formulada per Pedro Casas Álvarez, membre d'aquesta associació i exnúmero 41 a la llista electoral d'Ahora Madrid, fet que Carmena considera "irrellevant". 

Segons ha assegurat el portaveu popular l'acte dictat aquest dimarts sense recurs encara que l'Ajuntament té tres dies de termini per presentar-hi al·legacions, és "contundent" i ha afegit que l'esdeveniment "l'únic que pretenia era fer una apologia del referèndum il·legal i suspès pel TC".

En la interlocutòria, s'indica que la cessió del local implica "afavorir un acte de suport a una consulta convocada per una llei que ha sigut suspesa pel Tribunal Constitucional i es dirigeix clarament contra el que disposa la Constitució Espanyola".

Articles de la Constitució

Martínez-Almeida ha destacat en roda de premsa que aquesta interlocutòria cita els dos primers articles de la Constitució, referits a la sobirania nacional i a la "indissoluble unitat de la Nació Espanyola", així com la llei orgànica 2/1980 que indica que la competència de convocar referèndum és "exclusiva de l'Estat".

"Es tracta per tant d'un referèndum il·legal, i en conseqüència, els actes de suport no poden estar emparats per l'actuació de l'Ajuntament de Madrid, ni utilitzar locals del qual és titular", ja que "té l'obligació de complir les lleis vigents", afirma el jutge José Yusty. En l'interès general per al qual serveixen els espais públics, continua el text, no es possible "la pretensió de fer actes públics a favor d'un referèndum il·legal, suspès pel Tribunal Constitucional i que atempta directa i greument contra la Constitució d'Espanya", afegeix.

Notícies relacionades

El portaveu del PP al Consistori madrileny ha defensat que el seu grup va recórrer als jutjats al no tenir cap més sortida, ja que van demanar a l'alcaldessa Manuela Carmena que rectifiqués i ella no ho va fer. "Ha sigut 'sostenella y no enmendalla'", ha afegit Martínez-Almeida, que ha afegit que Carmena "va mentir" a l'assegurar que Ahora Madrid no tenia "res que veure" amb la convocatòria d'aquest acte.

Carmena, en fals

Dimarts al matí, Carmena insistia fins i tot a tirar endavant la concessió d'aquesta nau municipal, tal com informa Patricia Martín.Patricia Martín. Carmena afirmava aleshores que no impediria l'acte perquè la documentació aportada és la "correcta".