Una mare acusada d'enviar els seus bessons a Síria se'n penedeix i condemna els atemptats de Catalunya

La fiscal rebaixa la pena de set a dos anys de presó, i per tant no ingressarà a la presó

badalona

badalona

2
Es llegeix en minuts
Efe / Madrid

La fiscal ha rebaixat aquest dimarts de 7 a 2 anys la petició de presó per a una dona marroquina al penedir-se en el judici d'haver autoritzat el 2015 que els seus dos bessons viatgessin a Síria per combatre amb el Daesh, pla que va resultar frustrat a l'acabar la família detinguda. La rebaixa fiscal permet que l'acusada no entri a la presó. 

A preguntes del seu lletrat, la dona, que viu amb la seva família a Badalona (Barcelonès), ha condemnat els últims atemptats comesos a Catalunyaatemptats  i ha assegurat: "Han causat un gran dolor al meu cor", a més de recordar que va ser de les primeres mares musulmanes que van sortir a les manifestacions de "rebuig d'aquests actes inhumans que no tenen res a veure amb l'islam".

En la vista celebrada a l'Audiència Nacional, l'acusada, de qui el fill gran va morir a Síria combatent amb l'Estat Islàmic, ha reconegut els fets pels quals la fiscal l'ha acusat de col·laboració amb organització terrorista, encara que amb aquesta rebaixa de petició de pena per reconeixement tardà i col·laboració amb la justícia a més de dilacions indegudes.

Els bessons ja estan reinserits

L'advocat defensor, Jacobo Teijelo, s'ha adherit a aquesta petició de pena, que no suposarà l'ingrés a la presó de l'acusada, i ha al·legat que els bessons, condemnats al seu dia a 18 mesos d'internament per integració en organització terrorista, ja estan reinserits després de ser substituïda aquesta pena per la de llibertat vigilada amb contingut socioeducatiu.

L'acusada ha explicat que quan el seu fill gran que va morir a Síria va viatjar a la zona de conflicte ella ja feia tres anys que no el veia i no sabia ni què era l'Estat Islàmic.

Ha afegit que ella viu a Badalona amb el seu marit i els bessons, que el 2014, quan tenien 16 anys, van viatjar al Marroc per aprendre l'Alcorà i s'ha penedit de posar-los com a exemple el fill gran mort.

Al Marroc es van radicalitzar

L'acusada ha lamentat que al Marroc els seus fills fossin captats per un jove que els va radicalitzar i els va convèncer per anar a Síria "tergiversant les idees de l'islam".

L'acusada ha assenyalat que quan els seus fills van tornar a Badalona seguien en contacte amb el captador i que encara que ella no volia que viatgessin ja que eren menors d'edat i no els volia perdre, també finalment va donar l'autorització, encara que ha reconegut que es va equivocar.

"Per amor de mare vaig pensar que els feia bé, però reconec que hauria d'haver informat alguna autoritat del canvi de radicalització dels meus fills. Em vaig equivocar perquè aquell camí no era el bo", ha recalcat.

Treballs socials a Badalona

Notícies relacionades

La fiscal li ha preguntat què els diria ara als seus fills perquè no fessin aquell pas, i l'acusada ha contestat: "Els dic a tots els fills de musulmans i a totes les mares de joves que la violència no porta enlloc i que si veuen moviments sospitosos o violents o intenció d'adherir-se a alguna organització ho han d'informar a l'autoritat".

L'advocat defensor ha destacat la reinserció social de la família a Badalona i que els bessons estan desenvolupant treballs socials, han reprès els estudis i ara "se'n fan creus del procés de rentat cervell a què es van veure sotmesos i estan fent una tasca perquè altres persones no caiguin en el mateix".