DISCURS PER LA DIADA

Puigdemont: "Res ni ningú trencarà la convivència a Catalunya"

El president no fa cas dels vetos del TC i reitera que només el pot inhabilitar el Parlament

Iceta l'acusa de "temerari" per "voler enfrontar els ciutadans amb els alcaldes"

rjulve40042427 el president de la generalitat  carles puigdemont  ha realit170910184854

rjulve40042427 el president de la generalitat carles puigdemont ha realit170910184854 / Ruben Moreno Garcia

2
Es llegeix en minuts
Rafa Julve / Barcelona

Pocs béns són tan preats en una societat com la convivència, com el respecte a qui opina diferent, i després d'uns dies de forta ebullició política el president de la Generalitat ha aprofitat per subratllar aquest element en el seu discurs institucional amb motiu de la Diada. "Res ni ningú trencarà la convivència a Catalunya. No ho permetrem", ha proclamat Carles Puigdemont.

A les portes d'un Onze de Setembre en què l'independentisme tornarà a exhibir múscul al carrer enfilat cap al referèndum unilateral, el cap del Govern català ha apel·lat al "diàleg com a mètode per resoldre els problemes". Abans, Puigdemont ha expressat un sentit record per les víctimes dels atemptats del 17 d'agost i ha destacat el comportament de la ciutadania i "l'excel·lent tasca dels Mossos d'Esquadra". Tot seguit ho ha enllaçat amb la següent valoració política: "Hem demostrat [...] que estem preparats per assumir qualsevol repte que ens toqui assumir com a país, per difícil que sigui".

Ja posatde ple en el seu projecte estrella, l'1-O, el president ha obviat les suspensions del Tribunal ConstitucionalTribunal Constitucional i ha insistit que aquest és "un referèndum legal, d'acord amb les lleis aprovades pel Parlament". "Només el Parlament pot inhabilitar el Govern que jo presideixo", ha rematat. És més, ha volgut deixar clar que el seu Executiu "ja ho té tot a punt" i ha redundat en la idea que "les urnes uneixen, no divideixen", i que "el que degrada la democràcia és no deixar votar".

Abans d'aquestes crides a la convivència Puigdemont ha sigut reprès de nou pel líder del PSC, Miquel Iceta, que l'ha titllat de "temerari i irresponsable" per "voler enfrontar els ciutadans amb els seus alcaldes". Divendres passat, el president va instar la població a encarar-se amb els regidors que no s'han compromès amb l'1-O, a "mirar-los als ulls", i demanar-los explicacions, un missatge que va irritar els socialistes, ja que la gran majoria dels seus 122 alcaldes s'han negat a cedir locals.

Notícies relacionades

"La garantia de convivència tan sols la dona el respecte a la llei", ha proclamat Iceta a Viladecans acompanyat dels alcaldes d'aquesta localitat, de Sant Boi de Llobregat, Esplugues, Sant Joan Despí i Sant Andreu de la Barca. En aquest sentit, el primer secretari del PSC ha acusat el Govern de mentir per afirmar que la llei de l'1-O està vigent i ha restat totes les garanties a una consulta en què "les urnes estan amagades i cadascun hauria d'imprimir-se la papereta a casa".

Sobre això últim, que va ser suggerit pel conseller de PresidènciaJordi Turull, també ha abundat el portaveu de Ciutadans al Parlament, Carlos Carrizosa, que ha asseverat que els independentistes haurien de sentir-se "enganyats i indignats" al veure que els demanen que es portin de casa el material electoral. El PPC, per la seva part, ha aprofitat el seu manifest de la Diada per augurar una etapa de reconciliació i concòrdia després del "procés tòxic de ruptura". Així mateix, ha alertat de la "perillosa frustració" que pot generar l'estratègia de Puigdemont.