ONZE DE SETEMBRE

Guia de la manifestació de la Diada de l'ANC

Unes 400.000 persones s'han inscrit a la manifestació de l'ANC i Òmnium al centre de Barcelona

anc

anc

3
Es llegeix en minuts
Jose Rico / Barcelona

Per sisè any consecutiu, l'ANC i Òmnium Cultural protagonitzaran aquest dilluns l'acte central de la Diada amb una manifestació independentista que, a falta de 20 dies per al referèndum unilateral de l'1-O, serà tota una crida a la desobediència a l'Estat. Una concentració convenientment escalfada amb l'aprovació la setmana passada de les lleis del referèndum i de transitorietat, enmig d'una forta tensió entre l'independentisme i l'oposició al Parlament.

EL FORMAT

Després d'apostar per un format menys impressionant l'any passat, les entitats secessionistes han reprès el desafiament d'omplir de gent el centre de Barcelona. Sota el nom de 'La Diada del Sí', es formarà un signe de suma (+) a la confluència del passeig de Gràcia amb el carrer d'Aragó, que s'estendrà fins al carrer de Casanova, els Jardinets de Gràcia, el passeig de Sant Joan i la plaça de Catalunya. Els quatre braços es divideixen en 48 trams i cada tram correspon a una comarca.

A les 17.00 hores es desplegarà una lona de cadascun dels extrems d'aquests eixos, i a partir de les 17.14 hores aquestes lones avançaran fins al punt central per sobre dels assistents, que es posaran la samarreta d'aquest any de la Diada, de color groc fosforescent. Fins a aquest diumenge hi havia uns 400.000 inscrits.

A les lones hi apareixeran missatges a favor del 'sí' a la independència, el lema 'Referèndum és democràcia' i, en una d'elles, la frase 'Pau i llibertat', al costat d'un colom de la pau com a símbol del rebuig a la violència i en record de les víctimes dels atemptats gihadistes del 17 d'agost a Barcelona i Cambrils.

A la plaça de Catalunya també s'hi instal·larà un escenari on tindran lloc actuacions musicals i parlaments dels presidents de les dues entitats, Jordi Sànchez (ANC) i Jordi Cuixart (Òmnium).

CONSELLS DE SEGURETAT

Després de reforçar el nivell 4 d'alerta pels atemptats del 17-A, els Mossos d'Esquadra activaran aquest dilluns de forma preventiva el pla Procicat, de protecció civil, i recomanen als participants en la manifestació que arribin en transport públic i amb bastanta antelació, de manera que la incorporació dels assistents es produeixi escalonadament i evitant aglomeracions als transports públics. Entre altres consells, la policia autonòmica reclama sobretot no difondre rumors falsos a les xarxes socials, no crear cap situació de perill i fer un ús "racional" del telèfon mòbil per evitar col·lapses.

RESTRICCIONS DE TRÀNSIT

A les 15.00 hores es tallarà el pas de vehicles a l'espai que ocuparà la concentració, i està previst que no es reobrin els carrers fins a les 18.30 hores aproximadament.

A partir de les 16.00 hores serà recomanable evitar les estacions de metro de Catalunya (L1 i L3), Passeig de Gràcia (L2, L3 i L4) i Diagonal (L3 i L5) com a destí i baixar prèviament en altres estacions i acostar-se a peu al lloc de trobada. El mateix es recomana per a les estacions més pròximes de Ferrocarrils de la Generalitat (Plaça Catalunya i Provença) i Renfe (Plaça Catalunya i Passeig de Gràcia). En aquestes estacions es preveuen controls d'accés des de l'exterior per evitar la saturació d'andanes durant la tornada una vegada finalitzi la concentració.

MÉS METRO I MENYS BUS

Entre les 14.00 i les 20.30 s'augmentarà un 50% els combois de metro a les línies 1, 2, 3, 4 i 5. Es preveu que l'interval d'espera entre metres sigui d'uns quatre minuts.

Notícies relacionades

FGC reforçarà les línies metropolitanes. La línia Barcelona-Vallès oferirà un servei especial a partir de les 11.00 hores. Amb l'objectiu d'incrementar el trànsit de trens, els combois de la línia L6-Sarrià ampliaran el servei a la S5-Sant Cugat. La línia Llobregat-Anoia oferirà el servei d'una jornada laboral. Els trens passaran de tres vagons a sis.

Quant a l'autobús, es desviaran o veuran limitat el seu recorregut una trentena de línies: H8, H10, H12, H16, V13, V15, V17, 6, 7, 19, 20, 22, 24, 33, 34, 39, 40, 41, 42, 45, 47, 50, 51, 54, 55, 59, 62, 63, 66, 67 i 68.