RESPOSTA DEL GOVERN CENTRAL

Rajoy adverteix que l'1-O "acabaria amb l'autogovern de Catalunya"

El president "no renuncia a res" per impedir el referèndum sobre la independència

El PSOE dona suport al Govern i registra la seva comissió parlamentària davant l'"enfrontament"

rajoy roca

rajoy roca

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol / Juan Ruiz Sierra

Mariano Rajoy va traslladar ahir la seva disposició a utilitzar totes les eines de l’ordenament jurídic, inclosa la suspensió de l’autogovern de Catalunya, per impedir el referèndum sobre la independència de l’autonomia. Amb «tot» el suport del PSOE i Ciutadans, el president del Govern va anunciar recursos d’inconstitucionalitat contra la llei del referèndum, el decret de convocatòria, les normes complementàries que l’acompanyen i la resolució del Parlament que designa cinc membres de la Sindicatura Electoral, l’òrgan encarregat de vetllar per l’1-O.

La resposta a l’ofensiva secessionista va centrar tota la jornada del cap de l’Executiu: va mantenir trobades amb Pedro Sánchez i Albert Rivera, va reunir el Consell de Ministres i va comparèixer per deixar clara la seva fermesa.

Declaració llegida

«Als responsables de la Generalitat els dic que no segueixin avançant cap al precipici institucional, que no menyspreïn la força de la democràcia espanyola», va assenyalar Rajoy en una declaració llegida. No va admetre preguntes. «Soc molt conscient del que està en joc. Sé  el que s’espera de mi. No he dedicat tants anys al meu país i a l’interès general per permetre ara que es pugui liquidar d’una revolada el nostre model de convivència. Això no passarà i faré tot el que sigui necessari, sense renunciar a res, per evitar-ho», va afegir.

De moment, el Govern va demanar al Tribunal Constitucional la suspensió immediata, sense esperar la sentència, de les decisions adoptades pel Parlament, així com que els magistrats notifiquin la mesura als membres del Govern i als 947 alcaldes catalans, que hauran d’«impedir o paralitzar» qualsevol iniciativa tendent a celebrar la consulta. La «perversió antidemocràtica» que segons el seu parer suposa el referèndum il·legal «trencaria la sobirania nacional» i «liquidaria la convivència pacífica», però també «acabaria amb l’autogovern de Catalunya».

Suport socialista sense fissures

El PSOE evita entrar en «hipòtesis», però la reunió de mitja hora que Sánchez va mantenir amb Rajoy va servir per deixar clar que el líder de l’oposició recolza sense fissures el Govern. Enrere han quedat les crítiques a la «inacció política» de l’Executiu per part dels socialistes, que consideren que en aquest moment hi ha dos bàndols clars, «els que estan dins i fora de la llei».

Notícies relacionades

«El PSOE anteposa els interessos generals del país. El Govern sap que té tot el suport del PSOE per garantir la vigència de l’Estat de dret. La resposta no pot ser més que la legalitat democràtica», va dir la seva vicesecretària general, Adriana Lastra. Però els socialistes també demanen «política», més enllà de la llei, per això van registrar al Congrés la seva proposta de creació d’una comissió parlamentària per a l’«avaluació i modernització de l’Estat autonòmic». L’organisme, que pretén «desbloquejar l’enfrontament» amb Catalunya, es posarà en marxa previsiblement després de l’1 d’octubre, amb el suport del PP i Units Podem. Des de l’independentisme, ERC no participarà en la comissió, a diferència del PDECat.

Rajoy es va reunir a la tarda amb Rivera. Aquí també hi va haver sintonia. «Pararem el cop a la democràcia», va dir el líder de C’s.