Els detalls de l'1-O

jjubierre39980975 barcelona 06 09 2017 politica ple del parlament para aprobar170906205124 / FERRAN NADEU

jjubierre39980975 barcelona 06 09 2017 politica ple del parlament para aprobar170906205124
jjubierre39983229 firma del decreto convocatoria referendum en el parlament  f170906233435

/

1
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena

Amb el decret de convocatòria del referèndum, el Govern català ha donat llum verda també a les normes complementàries de la consulta, és a dir, els detalls de la cita.

Sindicatura Electoral

En una sessió de matinada, que s'ha aixecat gairebé a les dues de la matinada i en què no han faltat les reunions de la Mesa, el ple del Parlament ha aprovat les candidatures a membres de la Sindicatura Electoral, l'equivalent de la Junta Electoral. Els elegits són Marc Marsal, Marta Alsina, Josep Pagès, Jordi Matas i Tània Verge.

Cens

Segons l'article 6 d'aquestes normes, el cens electoral que s'utilitza en el referèndum és el que “que s'hagi tancat el 30 de març del 2017” o, si no n'hi hagués, l'última informació disponible. La consulta d'aquest cens es farà “preferentment per mitjans informàtics”.

Campanyes

El Govern farà una campanya de caràcter institucional, presumptament neutral i d'apel·lació al vot, però la campanya pròpiament dita començarà el 15 de setembre i finalitzarà la mitjanit del divendres 29 al dissabte 30. És a dir, es respecta el molt hispànic dia de reflexió. I, com en els esdeveniments electorals habituals, la publicació d'enquestes queda prohibida en els cinc dies anteriors a l'1-O.

Urnes

L'única novetat és la mateixa descripció del receptacle electoral que es fa servir: "urna de material resistent amb una tapa que inclourà al centre una ranura per on s'introduiran els vots". L'horari de votació serà l'habitual, de les nou del matí a les vuit del vespre. L'escrutini no es pot allargar més enllà del sisè dia després de la votació, és a dir, del 7 d'octubre.

Residents a l'exterior

Notícies relacionades

Les normes diuen que els catalans residents a l'exterior que constin inscrits en el cens com a tals “rebran el termini màxim de set dies des de l'aprovació del decret una comunicació del Govern” en virtut del qual podran exercir el dret de vot. Aquests vots seran custodiats per les delegacions de la Generalitat a l'exterior.

Personal col·laborador

El Govern català, via la nounada Sindicatura Electoral, contractarà el personal col·laborador mitjançant un procés obert a tots els ciutadans. Aquells que vulguin optar a ser col·laborador i siguin funcionaris “exerciran les seves funcions amb independència, sense cap vinculació amb la seva relació funcionarial.