L'oficina europea de Reporters sense Fronteres denuncia "el linxament" d'EL PERIÓDICO

Deplora l'"onada d'odi" desencadenada pels atacs del conseller Forn i el cap policial Trapero a aquest rotatiu

Defensa el diari i la seva informació exclusiva sobre l'avís de la CIA als Mossos sobre el risc d'atemptat a la Rambla

zentauroepp39880010 josep lluis trapero  chief of the catalan regional police  m170831225045

zentauroepp39880010 josep lluis trapero chief of the catalan regional police m170831225045 / LLUIS GENE

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

L'organització internacional Reporters sense Fronteres (RSF) ha condemnat aquest dimecres "el linxament del diari EL PERIÓDICO DE CATALUNYA i del seu director a les xarxes socials" després d'haver revelat que la CIA havia advertit al mes de maig els Mossos i les forces de seguretat de l'Estat del risc d'un atac terrorista aquest estiu a la Rambla de Barcelona.

RSF constata l'enuig amb què el conseller d'Interior de la Generalitat, Joaquim Forn, i el cap dels Mossos, Josep Lluís Trapero, van reaccionar a la publicació en aquest diari dels documents que certifiquen aquesta informació, negada reiteradament per les autoritats catalanes. I considera que els atacs de Forn i Trapero contra EL PERIÓDICO qüestionant la seva credibilitat "han desencadenat una onada sense precedents de missatges d'odi a les xarxes socials, fins i tot amenaces de mort dirigides al director de la publicació, Enric Hernàndez".

"Expressem el nostre suport a EL PERIÓDICO DE CATALUNYA, al seu director, Enric Hernàndez, i al periodista Luis Mauri", ha declarat Pauline Ades-Mevel, cap de l'oficina de la UE de RSF. "Aquesta mena de persecució no és digna d'una societat sana i democràtica. El paper dels mitjans de comunicació és precisament descobrir informació d'interès públic, encara més quan aquesta és contrària a la versió oficial".

Crítica i democràcia

"En una societat democràtica sana, les autoritats estan subjectas a la crítica i han de respondre de la seva transparència en la gestió d'esdeveniments. Es tracta que els periodistes demanin explicacions als responsables de la seguretat pública i no al revés", ha afegit Rosa Meneses, secretària general de Reporters sense Fronteres Espanya.

RSF recorda en una nota que el mateix 17 d'agost, el dia dels atacs terroristes a Barcelona i Cambrils, EL PERIÓDICO ja va informar [en la seva edició 'on line', l'endemà en l'edició impresa] de l'advertència enviada per la CIA a les autoritats catalanes sobre l'existència d'una important amenaça terrorista."Aquesta revelació -afegeix l'organització- va causar una gran polèmica en una Espanya traumatitzada i va ser negada inicialment per les autoritats en diverses ocasions".

La veu de Trapero

Notícies relacionades

Reporters sense Fronteres subratlla que finalment, el 31 d'agost, les autoritats catalanes van admetre que havien rebut un avís de risc d'atemptat a la Rambla, encara que van insistir que l'havien rebut per altres fonts i que hi havien donat poc crèdit. "Després -indica la nota de RSF-, la veu del cap de la policia regional, Josep Lluís Trapero, va posar en dubte la feina dels periodistes d'EL PERIÓDICO i va acusar el diari de voler desacreditar la policia".

"Espanya -acaba la nota de RSF- apareix en la posició 29a entre 180 països al rànquing mundial de la llibertat de premsa 2017 de RSF".