REACCIÓ DEL GOVERN CENTRAL

Rajoy demana al TC mesures urgents que paralitzin les decisions del Parlament

Exigeix verificar si hi ha responsabilitats penals de Forcadell i dels membres de la Mesa

El president es reunirà amb Sánchez a la Moncloa aquest dijous per avaluar la situació a Catalunya

undefined39974480 gra035  madrid  06 09 2017   la presidenta del gobierno  sor170906130720

undefined39974480 gra035 madrid 06 09 2017 la presidenta del gobierno sor170906130720 / Diego Crespo

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol / Ángeles Vázquez / Madrid

El Govern central reacciona davant les decisions adoptades aquest dimecres al ParlamentParlament i demana al Tribunal Constitucional (TC) que actuï amb la màxima contundència i urgència per salvaguardar l'Estat de dret davant el que considera un "bast i grotesc" atac a la Constitució. 

Mariano Rajoy ha ordenat a l'Advocacia de l'Estat que interposi un incident d'execució de sentència perquè el TC paralitzi la decisions de la Cambra catalana a favor de la independència. Demana que es determini si hi ha responsabilitats penalsresponsabilitats penals, per a la qual cosa insta a deduir testimoni contra els responsables de la tramitació de la llei que regularia el referèndum unilateral de l'1 d'octubre. L'escrit insta el TC a no limitar-se a una "mera declaració de nul·litat" sinó que es prenguin "totes aquelles mesures que siguin necessàries per evitar la continuació de la via de fet del Parlament de Catalunya en l'anomenat procés de secessió".

És el primer pas. L'Executiu central es prepara per al segon assalt, aquest dijous. Una vegada consumada la votació de la llei del referèndum el Govern té previst presentar un recurs d'inconstitucionalitat, la simple admissió a tràmit del qual suposarà que se suspengui durant cinc mesos. Al migdia, el president es reunirà a la Moncloa amb el líder de l'oposició, Pedro Sánchez, per analitzar la situació a Catalunya. Tots dos han conversat aquest dimecres telefònicament.

L'incident d'execució de sentència es remet al compliment de les resolucions de l'alt tribunal del 2 de desembre del 2015 i del 15 de juliol del 2017 que van declarar il·legals la declaració sobiranista i totes les accions cap a la independència. Com que tramitar la llei del referèndum entraria dins d'aquest mateix sac, l'Executiu en sol·licita l'anul·lació.

“És una puntada a la democràcia, als catalans i a la decència política”

Soraya Sáenz de Santamaría

La impugnació demana que es dedueixi testimoni per depurar la responsabilitat penal en què hagin incorregut la presidenta de la Cambra, Carme Forcadell, els quatre membres de la Mesa que hi han votat a favor i "qualsevol altra persona que hagi actuat activament" en aquest procés, però no sol·licita a l'alt tribunal que faci ús de les seves noves armes per acordar la seva suspensió de funcions directament. Simultàniament la fiscalia ha anunciat una nova querella contra Forcadell i els membres de la Mesa.

Forcadell, assenyalada

"La presidenta [del Parlament] sap molt bé el que pot sotmetre i el que no", ha reprovat la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, que ha recordat que Forcadell ja n'ha sigut advertida. L'alt tribunal ha deduït testimoni contra ella en dues ocasions i el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya la investiga per les querelles subsegüents que va interposar la Fiscalia per desobediència i prevaricació.

El més previsible, amb l'aprovació al Parlament de la llei del referèndum, és una reunió del Consell d'Estat aquest dijous a primera hora, que emetrà un dictamen. Quan el Govern el rebi, convocarà el Consell de Ministres per aprovar un recurs d'inconstitucionalitat, que presentarà immediatament davant el TC. 

Notícies relacionades

El ple del TC ja tenia previst reunir-se aquest dijous i, encara que en l'ordre del dia no hi figura un recurs encara no interposat, la seva inclusió està en mans del seu president, Juan José González Rivas.

La vicepresidenta ha qualificat de "vergonyós espectacle" el ple al Parlament i l'ha comparat amb “referents dictatorials” d'“altres latituds”. "No he passat més vergonya democràtica en tota la meva vida política”, ha assenyalat.