INVESTIGACIÓ D'UN CAS DE CORRUPCIÓ

La Guàrdia Civil implica l'empresari Sumarroca en el pagament de comissions a CDC

Els investigadors vinculen la constructora Teyco amb una comissió per la licitació d'una escola pública

Els agents involucren una ex alt càrrec d'Ensenyament i Gordó, mentre la constructora desmenteix les irregularitats

Agents de la Guàrdia Civil accedeixen al domicili de Jordi Sumarroca, aquest dijous.

Agents de la Guàrdia Civil accedeixen al domicili de Jordi Sumarroca, aquest dijous. / RICARD CUGAT

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Guàrdia Civil ha implicat l'empresa Teyco el seu conseller delegat, Jordi Sumarroca Claverolfill d’un dels fundadors de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), Carles Sumarroca Coixet, en el suposat pagament de comissions a la fundació CatDem, vinculada al citat partit, a canvi de l’adjudicació d’obra pública, en concret d’un col·legi del Vendrell. Així ho exposa l’institut armat en un informe remès al jutge del Vendrell que investiga el 'cas 3%' i al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO.

    La Guàrdia Civil va detenir el mes de juliol del 2015 Jordi Sumarroca Claverol per la investigació del 3%, encara que ja estava imputat des de juliol del 2014 per la presumpta corrupció a l’Ajuntament de Torredembarra. Els agents van descobrir el pagament de 581.000 euros des de filials de la seva empresa Teyco a dues societats del que va ser alcalde convergent de la localitat Daniel Massagué. Aquests pagaments es van realitzar presumptament a canvi de treballs inexistents.

  

 Però la investigació sobre Sumarroca i Teyco s’ha anat estenent i ara la Guàrdia Civil ha implicat l’empresari en el presumpte pagament de comissions a la fundació Cat-

Dem a canvi de l’adjudicació l’any 2012 de la construcció de l’escola pública Marta Mata del Vendrell. L’institut armat vincula en l’operació la que era secretària general de la Conselleria d’Ensenyament, Maria Jesús Mier, i l’exconseller, exdiputat de Junts pel Sí i ara no adscrit Germà Gordó. Aquest declararà el 14 de setembre pel 'cas 3%' al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

    

La investigació sobre Sumarroca parteix d’un document trobat l’octubre del 2015 al despatx de Josep Antoni Rosell a la seu d’Infraestructures de la Generalitat (antiga GISA), l’empresa pública que dirigia i que s’encarregava de les obres públiques de l’Administració autonòmica. És una missiva dirigida al mateix Rosell en què se’l convoca a la reunió del consell d’administració de la companyia del dia 23 de febrer del 2012. Al paper apareix una nota manuscrita que diu: «Sistema TAS. Teyco per fer escoles, segons (...) encàrrec de G.G. (¿) M. Jesus Mier i que ho faci directament del Departament d’Ensenyament? Això és encàrrec de G.G? Ho pot fer GISA?».

  

 La Guàrdia Civil assenyala en el seu informe que TAS és un sistema de construcció únic de Teyco i que Mier era membre del consell d’administració d’Infraestructures pel càrrec que ostentava a Ensenyament, a la vegada que infereix que les sigles G.G. podrien correspondre a Germà Gordó, que llavors era secretari del Govern i, per això, també pertanyia a la cúpula de l’empresa pública.

ELS TRÀMITS

Els investigadors relacionen aquesta anotació amb l’adjudicació a Teyco de l’escola Marta Mata per un import de tres milions d’euros. La licitació va ser publicada un dia després del consell d’administració d’Infraestructures, el 24 de febrer del 2012, i la contractació data de l’abril d’aquell mateix any. En la tramitació participa Mier. Fonts pròximes a Teyco han assegurat que se li va encarregar l’obra perquè el sistema de construcció TAS està patentat, és molt eficient i només pot ser utilitzat per aquesta firma. La proposta era un milió d’euros més barata que altres ofertes. També han desmentit el pagament de comissions.

Notícies relacionades

  

 En el mateix informe, la Guàrdia Civil detalla que a l’agenda del que va ser tresorer de CDC Andreu Viloca apareixen anotacions de quatre reunions el 2012 amb «Teyco (Jordi Sumarroca)». Tres de les reunions, els mesos d’abril i maig del 2012. Els agents relacionen aquestes trobades amb una donació de 40.000 euros efectuada en aquelles dates per part d’una empresa vinculada al grup Teyco a CatDem. A finals del 2012 hi ha un altre pagament pel mateix import.