REGENERACIÓ

C's registra la seva petició per limitar mandats i avisa que afectarà Rajoy

Ciutadans reclama canviar la llei de Govern però el PP insisteix en la necessitat de reformar la Constitució

C's registra la seva petició per limitar mandats i avisa que afectarà Rajoy

EFE

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Tot i les crítiques per part del PP, Ciutadans ha seguit endavant i ha registrat aquest dilluns la seva proposició de llei per limitar els mandats del president del Govern a vuit anys a través d'un canvi en la llei de Govern. 

En roda de premsa, Albert Rivera ha avisat que la norma, si s'aprova, afectarà Mariano Rajoy si aquest no usa un subterfugi i avança les eleccions amb el propòsit de preservar el seu càrrec. "Seria profundament reprovable que optés per avançar les eleccions i, per tant, per trencar l'estabilitat del país únicament pensant en la seva cadira", ha manifestat.

Ciutadans confia que el canvi legal sigui debatut a la tardor o com a més tard a l'hivern i tiri endavant amb el suport del PSOE Podem. El PP, tot i que era un dels punts recollits en l'acord d'investidura, s'hi oposa, creu que és necessari una reforma constitucional i ha advertit que els socialistes també tenen dubtes legals. 

La vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, ha recordat per exemple aquest dilluns que, en ple desafiament independentista i quan Podem ja ha advertit que forçaria la convocatòria d'un referèndum sobre qualsevol canvi constitucional, segons la seva opinió no és el moment de plantejar el canvi legal. 

Notícies relacionades

Per contra, el partit taronja només creu necessari retocar l'article 11 de la llei de Govern, que estableix que per ser nomenat presidenta s'ha de ser espanyol, major d'edat, tenir els drets de sufragi passiu i actiu, no estar inhabilitat i reunir la resta de requisits d'idoneïtat previstos en la llei reguladora de l'exercici de l'alt càrrec de l'administració de l'Estat. 

Segons Rivera, la fórmula proposada és "inatacable" perquè el PP ja va introduir algun d'aquests requisits per ser president del Govern en la legislatura amb majoria i es van afegir als previstos sense més dificultats.