El Parlament enfila les seves conclusions sobre l''operació Catalunya'

Els últims testimonis han sigut citats sense èxit i s'han acollit a un informe del Consell d'Estat que els eximeix de comparèixer

jregue39259296 barcelona 11 07 2017   pol tica   comisi n de investigaci n 170828131053

jregue39259296 barcelona 11 07 2017 pol tica comisi n de investigaci n 170828131053

1
Es llegeix en minuts

La comissió d'investigació sobre l''operació Catalunya' ha iniciat aquest dilluns el redactat de les seves conclusions després de citar sense èxit els últims 11 compareixents, entre ells els excomissaris José Manuel Villarejo i Pedro Esteban, i l'exdirector de la Policia Nacional Eugenio Pino.

Els citats aquest dilluns ja havien sigut cridats sense èxit amb anterioritat i, de fet, aquesta comissió s'ha caracteritzat per acumular desenes d'absències, com la del president del Govern, Mariano Rajoy; el seu cap de gabinet, Jorge Moragas; la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, i l'exministre de l'Interior Jorge Fernández Díaz.

Per no anar al Parlament, tots s'han acollit a un informe del Consell d'Estat que eximeix els càrrecs públics d'àmbit estatal i els membres de les forces de seguretat de comparèixer a la Cambra catalana.

Els grups sobiranistes no pensen el mateix i per això van demanar al juliol a la Mesa del Parlament que traslladés el cas a la fiscalia: l'òrgan rector de la Cambra catalana va abordar aquesta qüestió en la seva reunió del 16 d'agost i va decidir querellar-se contra ells, si bé no va concretar davant quina instància judicial ho faria.

Registrades les conclusions

Les 11 últimes citacions s'han fet en una reunió de la comissió que ha començat a les 10 hores i se'ls ha donat temps a comparèixer fins a les 12: després la presidenta de la comissió, Alba Vergès (Junts pel Sí), ha demanat als grups que registrin les seves conclusions abans de les 14 hores.

Notícies relacionades

La coalició sobiranista, Catalunya Sí que es Pot i la CUP són els únics grups que participen ara en la comissió (Ciutadans, el PSC i el PP l'han abandonat) i preveuen que sigui "bastant fàcil" poder consensuar unes conclusions sobre l''operació Catalunya'.

Els tres grups presentaran les seves propostes de conclusions per separat i al llarg d'aquest dilluns les transaccionaran per unificar-les i redactar un document final que s'aprovarà previsiblement en el pròxim ple convocat per al 6 i el 7 de setembre.