PLE DEL CONSTITUCIONAL

El TC manté suspesa l'aprovació exprés de lleis del Parlament

El ple rebutja el recurs de la Generalitat contra la paralització de la norma

La cambra catalana no pot usar el mètode previst per al referèndum

jregue39392153 tribunal constitucional  28 03 2016 madrid170731093845

jregue39392153 tribunal constitucional 28 03 2016 madrid170731093845 / CHEMA BARROSO

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez / Madrid

La Generalitat no ha aconseguit el seu objectiu. El ple del Tribunal Constitucional ha rebutjat el recurs de súplica amb què el Govern català pretenia que s'aixequés la suspensió de la reforma del reglament del Parlament que permetria la ruptura exprés. Aquesta paralització es fa de forma automàtica sempre que s'admeten a tràmit impugnacions del Govern contra lleis autonòmiques, com va pasar en aquest cas, per la qual cosa la impugnació tenia poques possibilitats de prosperar, han informat fonts de l'alt tribunal.

Els 12 magistrats de l'alt tribunal, que han hagut d'interrompre les vacances per resoldre el recurs de la Generalitat, una vegada rebudes totes les al·legacions de les parts, no han necessitat més d'una hora per rebutjar la pretensió de la Generalitat en una reunió que començava uns minuts després de les 17.30 hores.

Els jutges no han entrat al fons de l'assumpte, la constitucionalitat o no de la reforma reglamentària catalana, impugnada pel Govern de Mariano Rajoy. La seva decisió al respecte només es produirà en la sentència que dictaran quan correspongui. En la reunió només s'han pronunciat sobre la suspensió de cinc mesos, prorrogables, que han decidit mantenir. 

Recurs de la Generalitat

En el seu recurs el Govern català al·lega que s'ha produït un "abús de dret" per part del Govern, perquè el procediment impugnat, la lectura única per a les proposicions de llei, figura en altres parlaments autonòmics i al Congrés dels Diputats. Sosté que només s'ha impugnat per la seva possible finalitat: aprovar de forma exprés la llei del referèndum.

Notícies relacionades

Per això entén que el recurs del Govern del PP "es funda no en la inconstitucionalitat del text normatiu impugnat, sinó en la presumpció de la seva futura aplicació a un supòsit determinat", en el context del procés sobiranista, cosa que el converteix en "un recurs merament interpretatiu, contrari al principi de presumpció de la constitucionalitat de les lleis".

D'aquesta forma raona que resulta "sens dubte desproporcionat, excessiu, contrari a les regles de la bona fe processal i, en definitiva, abusiu, acudir a la impugnació en seu constitucional d'una norma com és el reglament d'una cambra parlamentària".