Podem, ¿obeint o manant?

Nova bronca interna per l'intent de la cúpula de sancionar les filtracions

L'executiva expedienta la responsable que va tombar els polèmics estatuts

undefined37242995 madrid 11 0 2017 ii asamblea ciudadana de podemos  vistalegr170815151139

undefined37242995 madrid 11 0 2017 ii asamblea ciudadana de podemos vistalegr170815151139 / JUAN MANUEL PRATS

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol /Madrid

'Manar obeint' Manar obeint'és el títol del model organitzatiu de partit que Pablo Iglesias va defensar a l'Assemblea Ciutadana Vistalegre 2, el febrer passat, i va guanyar davant les propostes d'altres corrents de Podem. En aquesta sostenia que la direcció està sotmesa a la voluntat dels inscrits. No obstant, el desenvolupament que l'executiva ha fet aquest estiu d'aquest document i ha plasmat en uns estatuts  ha acabat per provocar una nova tempesta en el podemisme.

La cúpula sembla haver interpretat amb certa creativitat el que van aprovar les bases i ha inclòs als estatuts que els càrrecs poden ser inhabilitats entre 6 mesos i 3 anys per “transmetre o filtrar” informacions que puguin perjudicar el partit. L'òrgan de jutges morat, la Comissió de Garanties, va emetre un dictamen la setmana passada alertant que aquestes regles incompleixen el que van aprovar les bases.

“No es tracta d'una tasca de transposició, sinó de legislació nova i independent del document organitzatiu de Vistalegre 2”, adverteix la resolució impulsada per la presidenta de la Comissió, Olga Jiménez, una advocada laboralista sense adscripció a cap de les famílies del partit.

Després d'aquest dictamen, la secretària tècnica del mateix òrgan, María del Rosario Rodero, va demanar a l'executiva que obrissin un expedient disciplinari a la presidenta. Considera que Jiménez va iniciar d'ofici dictàmens que no compten amb majoria a la Comissió.

La cúpula, contrariada per l'informe que tombava els seus estatuts, ha admès la queixa i ha obert expedient sancionador a la presidenta per “vulneració del codi ètic”, en una decisió fulminant que ha incendiat els ànims a Podem i ha aixecat un ampli malestar entre els dirigents.

"Usurpació de funcions"

Membres dels comitès de garanties autonòmics han mostrat la seva repulsa a la decisió d'Iglesias i han sortit en un comunicat de suport a la presidenta. Consideren que la direcció intenta amb aquests estatuts emmordassar els dirigents i soscavar la divisió de poders a l'arrogar-se la capacitat sancionadora que pertany al tribunal podemista, la Comissió de Garanties.

Dirigents d'aquest òrgan a Catalunya, Navarra, la Rioja, Castella-Lleó, Castella-la Manxa i cinc membres de la Comissió de Garanties estatal (un de dimitit) adverteixen que la decisió de l'executiva suposa una “usurpació de funcions” contrària als estatuts, reiteren el seu suport al dictamen que anul·la les sancions per filtrar i mostren el seu “ple suport” a la presidenta.

"Canvis dràstics i il·legítims"

Aquest mateix dimarts, el corrent Aprofundiment Democràtic, ha fet públic un comunicat en què condemna la “interferència i presa de posició” de l'executiva. Sostenen que els “canvis dràstics” entre el que es va aprovar a Vistalegre 2 i els estatuts són “clarament il·legítims”.

Critiquen que als nous estatuts s'hi hagin inclòs rangs per poder participar (votar) en els processos interns, lamenten que es redueixi l'autonomia del partit als territoris i denuncien que s'han eliminat “textos rellevants de l'articulat” que es va aprovar al febrer.

Notícies relacionades

En definitiva, les veus contràries a la decisió de l'executiva sostenen que la cúpula de majoria pablista ha inclòs sancions que no es van votar, com la de les filtracions, i ha esborrat altres parts.

La crítiques van en augment i  transcendeixen els enquadraments per famílies morades. Entre elles, les dels Anticapitalistes. Un dels consellers autonòmics pròxim a aquest corrent, Diego Pacheco, es pregunta a Facebook, si Iglesias va advocar pel 'Manar obeint' perquè "quedava millor que 'Manar fent obeir'".