Iglesias arrasa Errejón

El líder agafa el control total de Podem: poder a la cúpula i rumb polític

El pablisme s'imposa en totes les votacions per un marge inequívoc

Pablo Iglesias s’imposa com a secretari general de Podem i agafa el control total de la formació morada. / EFE / CHEMA MOYA / VÍDEO: ATLAS

1
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

El resultat és inequívoc. Pablo Iglesias s'imposa a Íñigo Errejón en totes les votacions del conclave, Vistalegre 2. La seva victòria implica que agafa el control total de Podem i el que el partit morat sigui a partir d'ara dependrà de la seva voluntat d'integrar els derrotats o passar el corró amb més o menys elegància. En qualsevol cas, el marcador final és inapel·lable. Iglesias s'imposa com a secretari general (89%), guanya al Consell Ciutadà Estatal (CCE) per 60% davant el 37% d'Errejón i venç també en els quatre documents (polític, organitzatiu, ètic i igualtat). Encara que l'errejonisme confiava a imposar-se en projectes clau com l'estructura del partit o el rumb cap a la transversalitat, els simpatitzants han expressat la seva aposta nítida pel líder i el seu equip. El pablisme serà majoria a la cúpula directiva. Es queda amb 37 llocs. Errejón amb 23 i els anticapitalistes amb 2. Aquest òrgan elegirà els pròxims dies una executiva que mantindrà aquesta mateixa proporció.

El futur del ‘número 2’ queda en l'aire. Encara que Iglesias ha promès “integració” durant una campanya que ha plantejat -amb èxit- com a plebiscit, Errejón té assumit que és molt possible que sigui destituït com a portaveu parlamentari i com a secretari polític. El futur dels seus dirigents més pròxims també és incert.

Notícies relacionades

Més enllà dels càrrecs, ¿què significa el resultat d'una votació tan complexa? Podem vira a partir d'ara per convertir-se en un partit-moviment amb més presència en els carrers, de discurs aspre en les institucions i que aspira a créixer nodrint-se de ciutadans mobilitzats en protestes socials. El diàleg amb el PSOE serà escàs, i la diferenciació, clara. El gir que Iglesias va promoure després de l'estiu, sense comptar llavors amb l'aprovació de la direcció, queda legitimat pel vot dels militants. El ‘número u’ conserva el seu poder. Podrà convocar les bases unilateralment per a referèndums interns.

El resultat, que els dirigents van conèixer de matinada, situa tota la responsabilitat del futur del Podem sobre el que ja és líder indiscutible, Pablo Iglesias.