ENTREVISTA A LA CONSELLERA DE TREBALL, AFERS SOCIALS I FAMÍLIES

Dolors Bassa: "M'inhabilitarà el Parlament o la ciutadania, ningú més"

"Seguirem el mandat del Parlament en tot moment, el Govern obeirà la llei del referèndum", afirma

"[Si l'Estat per a la consulta] m'imagino qualsevol manifestació al carrer o en l'acció laboral" assenyala

zentauroepp39640616 barcelona    10 08 2017        pol tica        la consellera170811171223

zentauroepp39640616 barcelona 10 08 2017 pol tica la consellera170811171223 / JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal / Barcelona

Dolors Bassa (Torroella de Montgrí, 1959) s’uneix a les veus del Govern que, sense esmentar aquest concepte, s’apunten clarament a la desobediència al Tribunal Constitucional i a l’Estat per fer possible l’1-O.

–Si el Tribunal Constitucional (TC) suspèn la llei del referèndum, ¿el Govern desobeiria aquesta decisió?

–El Govern obeirà la llei del referèndum. És una llei del Parlament. Si surt aprovada, el Govern ens devem primer als nostres ciutadans i ciutadanes, al que vam votar el 27-S i al mandat del Parlament. Per tant, seguirem el mandat del Parlament en tot moment.

–¿Encara que el TC l’anul·li?

–Seguirem el mandat de Parlament de Catalunya sempre.

–¿També la reforma del reglament de la Cambra es pot acabar aplicant malgrat estar suspesa?

–No entenem per què se suspèn la reforma del reglament quan la resta de parlaments ho tenen exactament igual. Creiem que es tirarà endavant, diguin el que diguin.

–O sigui, que aquesta reforma de la lectura única es pot usar...

–Es pot usar per a qualsevol tema.

–Si és inhabilitada pel referèndum, ¿Està disposada a seguir exercint com a consellera?

"La reforma del reglament  "La reforma del reglament es pot usar per a qualsevol tema, no entenem per què se suspèn"

–Sempre he pensat que m’inhabilitarà el Parlament de Catalunya o m’inhabilitarà la ciutadania catalana. Ningú més que aquests, que són els que m’han donat el mandat d’estar al Govern.

–¿Què creu que farà l’Estat?

–No ho sé, perquè ha dit que no hi hauria urnes, també ha dit que ens espantàvem, també que actuaria contra el nostre patrimoni. Malgrat tot, seguim el mandat, no ens hem espantat i seguim treballant. No preveig què pot passar però tinc la cautela de pensar que l’Estat farà alguna cosa. Tinc un sentiment de responsabilitat.

–¿S’imagina una vaga, si l’Estat aconsegueix aturar el referèndum?

–M’imagino qualsevol acció positiva, sigui de manifestació al carrer, sigui de manifestació en l’acció laboral, de la ciutadania de Catalunya per defensar el que defensem els que estem al capdavant, que és la sobirania del país i per tant el benestar de la ciutadania.

–Després dels canvis de consellers, ¿el Govern està ara més cohesionat per afrontar aquesta etapa?

–Els canvis van ser personals. El president havia dit que tothom que volgués no seguir era el moment de deixar-ho. El nou Govern està molt cohesionat i crec que tots estem en la mateixa línia.

–Les reflexions d’algun conseller com l’exconseller Jordi Baiget de no veure clar el full de ruta o el rumb, ¿com les valora?

–Crec que és un tema personal d’ells. Quan vaig començar, sabia que el full de ruta i el rumb era aquest i que seguiria passés el que passés. Tot el Govern estem en aquesta línia. Si algú a nivell personal en algun moment va tenir algun dubte, considero molt normal que digués: ‘Faig el canvi’. No és ser més o menys coherent, sinó que en moments decisius hem d’estar tots molt cohesionats.

–¿Creu que els comuns cediran locals per a l’1-O allà on governen, començant per Barcelona?

–No m’ho puc imaginar d’una altra manera. No puc imaginar que gent que ha defensat sempre el sí que es pot ara digués no es pot.

–¿I si hi ha urnes però la participació és baixa, com el 9-N?

"No em puc imaginar  "No em puc imaginar que els comuns no cedeixin locals per a l'1-O, sempre han defensat el 'sí que es pot'"

–El 9-N no va ser molt baixa. Si és molt baixa s’haurà de valorar. Si és com el 9-N jo crec que és una bona participació. També dependrà de l’entorn, de quina manera es pot participar o no.

–¿Està garantit que hi haurà cens?

–Està garantit que hi haurà cens, que hi haurà urnes i que votarem l’1 d’Octubre.

–El senyor Rajoy ha dit que no s’ha de polititzar el conflicte del Prat, que la Generalitat té competències i que no sigui mesquina…

–Són unes declaracions molt incertes. Primer, la Generalitat no té competències més enllà de la mediació en el conflicte laboral. Totes les d’aeroports com de ports són exclusives de l’Estat, les hem demanat reiteradament. No venen a tomb aquestes declaracions. Han sigut els primers a polititzar-lo al dir que la Generalitat de Catalunya havia de fer més quan des del primer moment els hem instat a seure a la taula per poder mediar.

Notícies relacionades

–¿L’Estat ha arribat tard al conflicte?

–No tard, tardíssim. Han deixat perdre 12 dies que podrien haver servit perquè el conflicte no s’hagués enquistat tant.