EL DESAFIAMENT SOBIRANISTA

La CUP sosté que la Generalitat ja té cens electoral per a l'1-O

Els anticapitalistes registraran la llei de transitorietat en solitari si JxSí no vol aprovar-la abans del referèndum

La fiscalia demanarà l'arxivament de la denúncia de l'Executiu català contra la Guàrdia Civil per interrogar alts càrrecs

jregue39511311 barcelona  barcelon s   31 07 2017  pol tica     los diputad170803105705

jregue39511311 barcelona barcelon s 31 07 2017 pol tica los diputad170803105705 / DANNY CAMINAL

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Barcelona

Una de les incògnites de l'1-O1-O, el cens, ja està lligada, segons assegura la CUP que li ha garantit el Govern català. "Ens han dit que tenen un cens i també ens han dit d'on surt. El que passa és que no ho faré públic", ha afirmat aquest dijous, sense revelar-ne cap detall, el diputat anticapitalista Benet Salellas. "És dramàtic, però és així", ha dit, respecte a aquest secretisme, en una entrevista d'Europa Press.

Salellas admet que el silenci que manté el seu partit respecte a l'organització del referèndum "ni és sa, ni és democràtic, ni entra en una lògica política normal", però defensa que és imprescindible pel rebuig frontal de l'Estat al referèndum i les investigacions en marxa respecte a l'1-O.

El diputat sosté que els cupaires han fiscalitzat l'Executiu de Carles Puigdemont preguntant, controlant i supervisant els preparatius del referèndum i que, fruit d'això, han rebut informació de l'Executiu que ha fet "que aquest Govern existeixi avui dia". "Si haguéssim vist que el referèndum no avançava en la bona direcció, nosaltres teníem l'obligació de denunciar-ho i de fer caure aquest Govern", ha afegit.

La llei de transitorietat

La CUP segueix, mentrestant, pressionant perquè la llei de transitorietat que impulsa juntament amb Junts pel Sí s'aprovi abans del referèndum i ha assegurat que, si la coalició sobiranista no vol treure-la endavant abans de l'1 d'octubre, està disposada a tramitar-la en solitari al Parlament.

El parlamentari cupaire Benet Salellas ha explicat que aquest escenari es planteja perquè en el si de JxSí hi ha disparitat de criteris sobre què fer amb aquesta llei: alguns són partidaris d'aprovar-la abans de l'1-O, mentre que altres sostenen que només es pot aprovar si guanya el 'sí' en el referèndum, ja que és la llei que estableix les bases per a un procés constituent a Catalunya

La llei de transitorietat jurídica és la que per a la formació anticapitalista marca la diferència amb el 9-N. "Per a nosaltres i per a una part important de l'independentisme, aquesta llei ha d'estar aprovada abans de l'1 d'octubre perquè és el que fa vinculant el referèndum", ha defensat el diputat.

La denúncia contra la Guàrdia Civil

Notícies relacionades

Per un altre costat, la fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) demanarà l'arxivament de la denúncia presentada per la Generalitat contra els agents de la Guàrdia Civil que van participar en els interrogatoris a alts càrrecs en relació amb l'1-O. Segons fonts de la Fiscalia General de l'Estat citades per l'agència Efe, ho faran "per la manifesta improcedència" de la denúncia.

El jutge que investiga els preparatius del referèndum unilateral va mostrar aquest dimecres el seu suport a la tasca de la Guàrdia Civil, ressaltant que els agents li van comunicar prèviament totes les seves actuacions i que les han portat a terme complint escrupolosament amb la seva funció de policia judicial.