EL DESAFIAMENT SOBIRANISTA

El Constitucional suspèn la reforma que permetria la desconnexió exprés

El tribunal admet el recurs del Govern i torna a advertir Forcadell

undefined39511247 madrid 31 07 2017 fachada del tribunal constitucional  image170731165832

undefined39511247 madrid 31 07 2017 fachada del tribunal constitucional image170731165832 / JUAN MANUEL PRATS

3
Es llegeix en minuts
PIlar Santos / Madrid

El ple del Tribunal Constitucional ha admès a tràmit aquest dilluns el recurs del Govern central en contra de la reforma del reglament del Parlament que permet tramitar de forma exprés el referèndum de l'1 d'octubre. La simple presa en consideració del recurs suposa la paralització automàtica de la norma i la seva suspensió durant com a mínim cinc mesos, que són prorrogables. El Constitucional adverteix en la providència els membres de la Mesa que aplicar aquest reglament comportaria responsabilitats, incloses les penals. 

En una reunió extraordinària de no gaire més de 45 minuts, els jutges, han decidit per unanimitat admetre la impugnació del Gabinet de Mariano Rajoy en contra dels canvis en l'apartat 2 de l'article 135 del reglament del Parlament, per considerar que vulnera el dret de participació política en condicions d'igualtat reconegut a la Constitució. El Consell de Garanties Estatutàries també va tombar les modificacions d'aquest article (impulsades per Junts pel Sí i la CUP) perquè vulneren la Carta Magna i el mateix Estatut de Catalunya. La possibilitat d'aprovar projectes de llei en lectura única, principal novetat introduïda, "no resulta procedent per a la tramitació de lleis de contingut substantiu complex, ni per a la innovació significativa en un sector de l'ordenament jurídic o per a la reforma estructural del sistema institucional", va sentenciar el Consell de Garanties Estatutàries.

Els funcionaris de segon nivell, alliberats

El Govern del PP havia demanat en el text del recurs que es notifiqués la suspensió i s'advertís de les possibles responsabilitats, incloent-hi la penal, als membres de la Mesa del Parlament (amb Carme Forcadell al capdavant), al secretari general de la Cambra catalana, al lletrat major i també "a tots els seus subordinats", en particular "a la persona titular del Departament d'Edicions". El Constitucional ha pres nota només en part d'aquesta sol·licitud i no ha volgut informar-ne oficialment ni advertir als funcionaris de segon nivell.

En aquest context, seran Forcadell, els altres membres del màxim òrgan del Parlament, el secretari general, Xavier Muro, i el lletrat major de la Cambra, Antoni Bayona, els que rebran les pròximes hores la notificació del Constitucional que assenyala que han d'"impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que suposi ignorar o eludir la suspensió acordada". En concret, s'han d'abstenir d'"iniciar, qualificar, introduir en l'ordre del dia de qualsevol òrgan del Parlament de Catalunya, i en general, de dictar cap acord que impliqui la tramitació d'una proposició de llei pel procediment de lectura única en aplicació de l'impugnat apartat segon de l'article 135 del Reglament".

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ja investiga Forcadell i els membres de la Mesa de Junts pel Sí i Catalunya Sí que es Pot per desobediència al Constitucional per permetre que el Parlament votés dues resolucions a favor del referèndum. 

Ara, la via ordinària

Notícies relacionades

Abans de conèixer la resolució oficial del Constitucional, el vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, va intentar treure importància a aquestes noves traves legals als plans independentistes i va assegurar que la llei del referèndum, una de les que presumptament Junts pel Sí i la CUP volien aprovar gràcies als canvis en l'article 135, tirarà endavant per la via ordinària. Junqueras va destacar la "normalitat" amb què s'ha fet tirar endavant la norma, obviant l'opinió del Consell de Garanties, i va apuntar que l'"excepcional" és que el Govern central "prohibeixi a Catalunya el que es permet en qualsevol altre lloc". En aquest sentit, ha recordat que l'Executiu va reformar la Constitució per lectura única "una nit d'agost" i que aleshores "ningú es va escandalitzar".

A més, aquest matí el PPC i Ciutadans han presentat un recurs d'empara també davant el Constitucional contra aquesta reforma, encara que aquesta impugnació no s'estudia amb tanta urgència com la que presenta l'Executiu. En opinió d'aquests dos partits, els independentistes intenten fer "trampa", canviar les regles del joc i "emmordassar" l'oposició.