CONFLICTE INSTITUCIONAL

Terricabras proposa una vaga de fam si l'Estat impedeix l'1-O

L'eurodiputat d'ERC està disposat a protestar així davant el Parlament Europeu per defensar les llibertats dels catalans

L’eurodiputat d’ERC està disposat a protestar així davant el Parlament Europeu per defensar les llibertats dels catalans. / ACN

2
Es llegeix en minuts

Hi va haver un temps, en els inicis del procés, que alguns dirigents independentistes van plantejar la possibilitat de convocar una vaga general de diversos dies si l’Estat impedia un referèndum d’autodeterminació. Fins i tot el líder d’ERC, Oriol Junqueras, va especular amb la idea de «parar l’economia» catalana una setmana, tot i que després va matisar molt el seu missatge. Aquesta vegada ha sigut l’eurodiputat republicà Josep Maria Terricabras qui ha tornat a esgrimir la possibilitat de fer una vaga, però en el seu cas el que ha esmentat és «una vaga de fam davant el Parlament europeu» si el Govern central veta l’1-O o si fa «alguna bogeria».

«Hi ha una reacció contundent en defensa de les llibertats», va assegurar Terricabras en declaracions a l’Agència Catalana de Notícies. «Estem en una situació límit que hem de saber resoldre pacíficament, i una vaga de fam és pacífica», va afegir l’eurodiputat republicà, que confia que la ciutadania catalana «respondria donant la cara no només pels seus representants, sinó també per si mateixa», si el Govern opta per «mesures extremes» per aturar el referèndum o bé l’aplicació del seu resultat.

L’eurodiputat sosté que no pretén fer un «espectacle» amb aquesta acció perquè la vaga de fam seria un «últim recurs» que plantejaria si fos «necessari». I aprofita també per llançar un avís a la institució on treballa actualment: «El Parlament Europeu s’ha omplert sempre la boca defensant la llibertat dels pobles». Si no fos capaç de defensar aquestes llibertats ja no ens interessaria com a Parlament». En tot cas, la de la vaga és només una de les opcions que Terricabras posa sobre la taula. Malgrat la seva edat (té 71 anys), el dirigent d’ERC va afirmar que no tindria «cap problema» a participar en altres tipuss de mobilitzacions pacífiques, com acampar davant del Parlament o de la Cambra europea per protestar contra un eventual bloqueig de l’Estat a l’1-O. I creu que no estaria sol, perquè «el poble de Catalunya estaria disposat a sortir al carrer i defensar els seus drets»

COACCIONS AL PPC

Notícies relacionades

A l’altre costat del prisma polític, també el PPC està disposat a sortir de les seves seus polítiques, encara que en el seu cas serà per insuflar «ànim» als membres del partit de tot Catalunya davant les «coaccions» a les quals es veuen sotmesos pels independentistes, segons va assegurar Xavier García Albiol. En declaracions a l’agència de notícies  Efe, el líder dels populars catalans va explicar que dirigents de la seva formació faran una campanya en aquest sentit durant el mes de setembre.

La diputada popular Andrea Levy serà l’encarregada avui de presentar davant el Tribunal Constitucional un recurs d’empara contra l’aprovació per part del Parlament de la reforma del reglament de la Cambra que permetria aprovar per lectura única i gairebé sense debat la llei del referèndum. Per part de Ciutadans ho farà la també diputada Lorena Roldán.