APROVACIÓ EN EL CONSELL DE MINISTRES D'AQUEST DIVENDRES

El Govern renova la cúpula d'Interior després de la cisi per l''operació Catalunya'

La reforma crea un nou model d'estructura i organització, especialment a la Policia Nacional i a la Guàrdia Civil

 

  / EFE / CHEMA MOYA

1
Es llegeix en minuts
Pilar Santos / Madrid

El Govern espanyol aprovarà avui, divendres, una renovació en l’organigrama de la cúpula del Ministeri de l’Interior que inclou la desaparició de la Direcció Adjunta Operativa (DAO) de la Policia Nacional –al capdavant de la qual hi havia el comissari Eugenio Pino–, esquitxada per la crisi de la denominada operació Catalunya. Aquestcàrrec també desapareixerà en la ­Guàrdia Civil. 

Després de cinc anys sense que es produís cap canvi, el ministeri porta a terme així un nou model d’estructura i organització, segons ha avançat el portal de notícies 'Eldiario.es' i han confirmat a aquest diari fonts d’Interior. El Consell de Ministres aprovarà el reial decret pel qual es modifica l’estructura orgànica bàsica del departament que dirigeix Juan Ignacio Zoido. La reforma s’emmarca, segons fonts oficials, en el pla de Política de Seguretat Nacional per al segle XXI que el ministre va anunciar al Congrés el 21 de desembre. 

Amb la renovació desapareixen els números dos de la Policia i la Guàrdia Civil, càrrecs que es van crear el 2006, sota la presidència de José Luis Rodríguez Zapatero, per la formació del comandament únic dels dos cossos, de manera que no hi havia directors generals. Ara Zoido considera innecessari mantenir aquesta figura, si bé els directors generals són càrrecs polítics, i els directors adjunts, operatius.

Notícies relacionades

Actualment, Florentino Villabona, que va substituir en el càrrec Pino, és el director adjunt de la Policia, mentre que Pablo Martín Alonso ocupa aquest càrrec a la Guàrdia Civil. Inte­rior ha considerat necessari emprendre aquesta reforma al constatar-se que els nous reptes en matèria de seguretat exigien noves respostes. 

Nous reptes en matèria de seguretat

Entre aquests reptes s’hi inclou l’amenaça del terrorisme gihadista, que va portar el Govern central a situar el juny del 2015 l’alerta antiterrorista en el nivell 4, així com la utilització per part de les organitzacions de delinqüència comuna i organitzada del ciberespai per a la comissió de les seves activitats delictives.