CORRUPCIÓ AL PP

Sánchez exigeix la sortida de Rajoy i Iglesias insisteix en una altra moció de censura

El líder socialista reclama al president del Govern que no "arrossegui" Espanya en la seva caiguda

El secretari general de Podem creu que el cap de l'Executiu "no se n'anirà ni amb aigua calenta"

Sánchez a Rajoy: Presenti la dimissió oficial davant el rei aquest mateix matí / EFE / VICTOR LERENA / VÍDEO: ATLAS

Sánchez a Rajoy: Presenti la dimissió oficial davant el rei aquest mateix matí
Pablo Iglesias sent vergonya per la declaració de Rajoy a lAudiència Nacional

/

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Tots els grups de l’oposició van carregar ahir contra Mariano Rajoy, tant pel contingut de la seva declaració al judici del 'cas Gürtel' com pel fet, inaudit en democràcia, que el president del Govern es vegi obligat a testificar en un procés per corrupció al seu partit. La compareixença del líder del PP va servir per tornar a posar de manifest les diferents estratègies del PSOE i Podem. Mentre que Pedro Sánchez va reclamar la dimissió de Rajoy per «dignitat», Pablo Iglesias va insistir en la necessitat de plantejar una nova moció de censura, en un missatge dirigit als socialistes. «El PSOE defineix les seves estratègies com a líder de l’oposició», li va contestar Sánchez, deixant clar que no actuarà a rebuf de la formació morada.

Per "dignitat"

«Senyor Rajoy, per dignitat de la democràcia ha de dimitir», va dir Sánchez durant una breu compareixença que només va admetre una pregunta. La intervenció del secretari general del PSOE va ser molt similar, encara que una mica menys dura que la del cara a cara que va mantenir amb el president el desembre del 2015, quan el va titllar d’«indecent». «Només li queda una sortida honorable: presenti la seva dimissió. Només té un camí: dimitir. No arrossegui Espanya en la seva caiguda. Dimiteixi», va dir Sánchez, que també va formular deu preguntes al cap de l’Executiu. A l’haver renunciat al seu escó per no veure’s obligat a complir el mandat del seu partit i abstenir-se en la investidura del líder del PP, el secretari general del PSOE no les podrà formular a Rajoy a la sessió de control. «Jo vaig dimitir per defensar les meves conviccions, ¿quines són les seves?», va preguntar Sánchez.

"Mentider" o "negligent"

A diferència de Sánchez, Iglesias considera que l’única manera d’aconseguir la sortida de Rajoy és a través d’una moció de censura com la que ell mateix va liderar, sense èxit, a mitjans de juny. El president del Govern, segons l’opinió del líder morat, «no dimitirà ni amb aigua calenta». Després de sentir les explicacions davant l’Audiència Nacional del líder del PP, en què va negar qualsevol responsabilitat en els afers econòmics del seu partit, Iglesias va dir: «Només hi ha dues conclusions possibles: o Rajoy està mentint per protegir el PP, cosa que va en contra dels interessos d’Espanya, o és un home enormement negligent». El secretari general de Podem, en qualsevol cas, va traslladar el seu «respecte» pels «temps del PSOE». De moment, vol forçar un ple extraordinari del Congrés en què el cap de l’Executiu  passi comptes per la seva declaració en el cas de finançament irregular.

Testimoni "poc creïble"

Notícies relacionades

Molt més tebi va ser José Manuel Villegas, de Ciutadans, partit que va firmar un pacte d’investidura amb el PP i va recolzar la continuïtat de Rajoy a la Moncloa. Per al dirigent taronja, si els populars s’haguessin «regenerat», haurien allunyat tota «ombra de sospita» i no s’hagués arribat a la declaració davant un tribunal, ni que sigui «només com a testimoni», del president del Govern. Segons Villegas, el testimoni del cap de l’Executiu va ser «poc creïble».

"Fer-se la infanta"

ERC i el PDECat també van insistir en la necessitat que Rajoy pagui una factura política. Els republicans en van exigir la dimissió i els antics convergents en van demanar la compareixença al ple del Congrés. El portaveu adjunt d’Esquerra, Gabriel Rufián, va acusar Rajoy de «fer-se la infanta», a l’eximir-se de tota responsabilitat sobre la presumpta caixa b del seu partit. «Li ha faltat dir que ho feia tot per amor», va dir Rufián, per a qui «l’única moció de censura real es diu referèndum d’autodeterminació català i serà l’1 d’octubre». Des del PDECat, el diputat Ferran Bel va considerar «imprescindible» que Rajoy doni al Congrés «les explicacions polítiques que ha evadit».