EL DESAFIAMENT INDEPENDENTISTA

Puigdemont: "Si el Constitucional m'inhabilita, no acceptaré aquesta decisió"

El president de la Generalitat assegura que la seva inhabilitació "no anul·laria la voluntat de votar del poble català"

El Govern formalitza la compra de sobres i paperetes per a unes eleccions al Parlament

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, al Parlament. / JULIO CARBO / ATLAS VÍDEO

3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal / BARCELONA

El Govern i en especial el president Carles Puigdemont prossegueixen amb la seva estratègia d’anuncis de futures desobediències per portar a terme el referèndum. Amb tot, la tàctica manté un punt de prudència i ahir el responsable d’Hisenda del Govern va confirmar que faran cas al Govern i l’informaran setmanalment de les despeses de la Generalitat i li enviaran la relació d’interventors de tota l’Administració catalana.

El ministeri que dirigeix Cristóbal Montoro, en el seu propi pla de pressió, va donar 24 hores a la Generalitat perquè demostri que no es van desviar 6.150 euros per al referèndum i va avisar per carta de possibles responsabilitats administratives i penals. De seguida, el Govern va respondre que aquests diners «no tenen res a veure» amb el referèndum i que és despesa «corrent» que respon al manteniment d’un sistema de gestió d’un organisme que depèn del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI).

El més rellevant en termes de desacatament van ser les paraules de Puigdemont a 'Le Figaro'. En una entrevista al diari francès, el cap del Govern va assegurar que si el Tribunal Constitucional (TC) l’«inhabilita, com pot fer», no acceptarà la decisió. «Només el Parlament em pot suspendre», va desafiar. 

Respecte a les possibilitats que té el TC d’executar aquesta mesura, cal recordar que la Comissió de Venècia, al seu informe crític sobre la reforma exprés del TC que es va dur a terme gràcies a la majoria absoluta del PP el 2015, els juristes ja advertien dels problemes que es podien derivar si un polític no feia cas de manera reiterada dels mandats del Constitucional. La comissió recomanava aclarir aquestes «qüestions pràctiques», informa Pilar Santos.

Una "immensa majoria"

Convençut del poder de la mobilització sobiranista en cas de fre de l’1-O, Puigdemont va avisar a 'Le Figaro' que «una immensa majoria del poble català vol votar» i que suspenent-lo o expulsant-lo del despatx, «Madrid no anul·larà aquesta voluntat». «No existeix un poder prou fort per tancar el gran col·legi electoral que serà Catalunya».

Per si no queda clar el desafiament, Puigdemont també va sostenir  el que el sobiranisme en el seu conjunt fa setmanes que planteja en termes de desobediència, i és que no pensa renunciar al referèndum «encara que el prohibeixi el TC», i va afirmar que no en faran cap cas si suspèn la llei del referèndum. També la nova consellera d’Ensenyament, Clara Ponsatí, va aprofitar una entrevista a TV-3 per subratllar que el Govern de la Generalitat garantirà que hi hagi punts de votació l’1-O. «Habilitarem locals que poden ser escoles o altres».

Obediència davant Hisenda

Notícies relacionades

Paral·lelament a aquest desafiament verbal a l’Estat, el Govern català manté un marge de prudència en relació amb les exigències que va plantejant el Govern del PP per curtcircuitar la consulta. És el cas de la decisió del Consell de Ministres de divendres d’exigir un informe setmanal al Govern sobre totes les seves despeses per verificar que cap euro es destina al referèndum. I, en cas contrari, amenaçar de tallar el subministrament del Fons de Liquiditat Autonòmic. Doncs bé, el responsable d’Hisenda de la Generalitat, Lluís Salvadó, va admetre a Catalunya Ràdio que es compliran les exigències estatals, tant els detalls de les despeses com l’enviament al ministeri de la llista dels interventors del Govern i les empreses autònomes.

En paral·lel a tot plegat, el Govern català es prepara també per a les pròximes eleccions al Parlament, ja que el 'BOE' va publicar ahir la finalització del procés pel qual s’homologuen les empreses subministradores de papereria per a aquesta mena de convocatòries. És el pas previ a la compra definitiva de les paperetes i els sobres per a uns comicis que com a molt tard s’haurien de celebrar la primavera del 2018, segons els plans governamentals.